Search This Blog

Saturday, October 3, 2015

Mati bina banglo

Oleh Mohd Fadly Samsudin

fadly@hmetro.com.my
Kuala Lumpur: Seorang pekerja binaan warga Indonesia maut tertimbus ketika sedang menjalankan kerja pembinaan sebuah banglo di Bukit Damansara Height di sini.


Dalam kejadian jam 4.40 petang semalam, mangsa dikenali sebagai Samuji, 31, berasal dari Bangkalan, Jawa Timur terperangkap di bawah timbunan tanah sejurus berlaku runtuhan.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur Azizan Ismail berkata, sebuah jentera bersama tujuh anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sri Hartamas diarahkan ke lokasi kejadian untuk menyelamatkan mangsa.

“Sebaik tiba di lokasi, pihak kami dimaklumkan mangsa sudah meninggal dunia sebelum kerja mengeluarkan mayat mangsa dijalankan,” katanya.

Beliau berkata, mayat mangsa kemudian diserahkan pada pihak polis pada jam 5.51 petang sebelum dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Nahas terbaru itu mengulangi kejadian sama selepas seorang pekerja pembinaan warga Pakistan maut manakala rakannya, lelaki warga Myanmar cedera parah akibat tertimbus ketika menjalankan tugas menggali lubang di Jalan Jelatek di sini, Rabu lalu.

Dalam kejadian jam 11.40 pagi itu, kedua-dua mangsa berusia 30-an terperangkap di dalam lubang sedalam lebih dua meter sejurus berlaku runtuhan tanah ke dalam lubang itu.

Difahamkan, lokasi berkenaan adalah tapak pembinaan laluan terowong yang menghubungkan Jalan Jelatek dan Jalan Kampung Baru.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 3 Oktober 2015 @ 6:10 AM

MANGSA tertimbus di tapak pembinaan banglo di Bukit Damansara Height, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/82095#sthash.VGUgkQ0i.dpuf

No comments:

Post a Comment