Search This Blog

Thursday, September 3, 2015

Ugut: Bekas peguam direman

Ugut: Bekas peguam diremanSuspek (tengah) dikawal ketat polis keluar dari bilik reman selepas selesai mengambil perintah itu.
ADILA SHARINNI WAHID 2 SEPTEMBER 2015
KOTA BHARU – Seorang bekas peguam ditahan reman tiga hari bagi membantu siasatan berhubung kes ugutan terhadap Ketua Unit Pendakwaan Kelantan, di mahkamah, di sini, hari ini.

Perintah reman terhadap lelaki berusia 46 tahun itu dikeluarkan Pendaftar Mahkamah Seksyen, Norida Mohd Husin berkuat kuasa, semalam hingga Jumaat ini.

Sebelum itu, suspek ditahan sebuah Pasar Cina, di sini, pada jam 11 pagi, semalam selepas dikatakan mengugut mangsa di Mahkamah Kota Bharu, di sini, Ogos lalu.

Dalam pada itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kelantan, Asisten Komisioner, Ahmad Taufik Abdullah berkata, suspek ditahan berikutan laporan polis yang dibuat mangsa sejurus kejadian.

Menurutnya, siasatan awal mendapati bekas peguam terbabit tidak memperbaharui lesen guaman di Bar Coucil, sejak dua tahun lalu.

“Bentuk ugutan terhadap mangsa, bagaimanapun belum dapat didedahkan kerana siasatan masih berjalan.

“Pihak kami akan menjalankan siasatan menyeluruh kerana suspek juga dikatakan mempunyai rekod aduan lain, sebelum ini,” katanya.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan iaitu melakukan ugutan jenayah dengan sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara tidak lebih tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali

No comments:

Post a Comment