Search This Blog

Thursday, September 3, 2015

Seorang lagi suspek bom ditangkapBEBERAPA pegawai tentera mengiringi seorang suspek yang dipercayai terlibat dalam serangan letupan bom di Bangkok selepas berjaya menahannya di pusat pemeriksaan Sa Kaeo berhampiran sempadan Thailand-Kemboja semalam.


BANGKOK – Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-0-Cha berkata, seorang lelaki warga asing dipercayai suspek utama serangan bom di Bangkok telah ditahan semalam di sebuah pusat pemeriksaan di sempadan Kemboja iaitu warga asing kedua ditahan setakat ini.
Kejadian letupan bom pada 17 Ogos lalu mero­sakkan sebuah kuil di te­ngah kota Bangkok dan menyebabkan 20 orang terbunuh, kebanyakannya pelancong asing etnik Cina.
Prayut yang juga pe­mimpin junta tentera berkata demikian ketika ditanya pemberita mengenai khabar angin penahanan seorang lagi suspek.
“Memang benar. Lelaki itu telah ditahan di pusat pemeriksaan Sa Kaeo. Kami sedang menyoal siasat suspek. Dia merupakan suspek utama dan seorang warga asing,” katanya ketika memaklumkan suspek ditahan awal pagi semalam, berkemungkinan ketika cuba me­larikan diri.
Pusat pemeriksaan itu terletak di sebuah bandar sempadan yang sibuk tetapi mundur dan merupakan laluan transit untuk penyeludupan barang antara ke­dua-dua negara tersebut.
Motif sebenar serangan yang mencatatkan jumlah kematian tertinggi dalam sejarah Thailand itu masih diselubungi misteri. Kuil tersebut merupakan tapak popular dalam kalangan pelancong asing etnik Cina ke Bangkok.
Antara punca yang disyaki motif penyerang terma­suk perbalahan politik teruk di Thailand, kumpulan jenayah terancang, militan Islam, pemberontak di selatan negara ini dan penyokong pelarian minoriti Uighur dari China.
Thailand menghantar pulang 109 pelarian Uighur ke China pada Julai lalu sehingga menimbulkan kemarahan penyokong etnik minoriti tersebut yang mendakwa mereka berdepan seksaan dan penindasan di tanah air sendiri.
Seorang warga asing ditahan Sabtu lalu di sebuah pangsapuri di pinggir Bangkok dan didakwa memiliki bahan-bahan membuat bom selain memiliki berpuluh-puluh pasport palsu Turki. Suspek pertama itu kini dalam tahanan tentera tetapi identitinya belum didedahkan kepada umum. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0902&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3kd15dNod 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment