Search This Blog

Wednesday, September 23, 2015

Selamat kerana lumpuh

Reuters
Islamabad: Pihak berkuasa penjara Pakistan semalam menangguhkan pelaksanaan hukuman mati ke atas banduan berkerusi roda sejam sebelum dia digantung kerana keliru dengan prosedur penjara yang mewajibkan pesalah berjalan ke tali gantung.

Abdul Basit, 43, didapati bersalah enam tahun lalu kerana membunuh bapa saudara teman wanitanya. Bagaimanapun, dia menafikan tuduhan berkenaan dan menuduh peguamnya menerima rasuah daripada orang yang mendakwanya.


Dia sepatutnya digantung di bandar timur Faisalabad pagi semalam, namun ditangguhkan pihak berkuasa pada saat akhir kerana tidak mampu berjalan ke tali gantung sebagaimana diwajibkan panduan penjara.

Jurucakap kumpulan bantuan guaman Justice Project Pakistan, Wassam Waheed berkata: “Apabila majistret datang menyaksikan hukuman dilaksanakan, mereka cuba memaksa Abdul berdiri di tempat gantung, tetapi gagal menyebabkan hukuman itu ditangguhkan.”

Mahkamah Agung mengekalkan hukuman mati ke atas Abdul kelmarin, tetapi dengan syarat jika ia boleh dilaksanakan selaras dengan peraturan penjara.

Abdul lumpuh selepas dijangkiti meningitis sewaktu dalam penjara dan tidak mendapat rawatan yang sepatutnya, kata Wassam.

Kes Abdul adalah yang terbaru sejak Pakistan memperkenalkan semula hukuman gantung pada Disember lalu, sebagai cara untuk menangani kumpulan militan selepas pembunuhan beramai-ramai oleh sekumpulan lelaki bersenjata Taliban di sekolah yang dikendalikan tentera.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 September 2015 @ 8:11 AM
DISYORKAN
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/79553#sthash.TuERsHaE.dpuf

No comments:

Post a Comment