Search This Blog

Saturday, September 5, 2015

Pusat Operasi SAR Bot Karam Beralih Ke Bagan Nakhoda Omar


Diterbitkan: Sabtu, 5 September 2015 6:46 PM

HUTAN MELINTANG: Pusat Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) mangsa bot karam di jeti Hutan Melintang ditutup mulai Sabtu dan akan dipindahkan semula ke jeti Bagan Nakhoda Omar, Sabak Bernam.
Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, ini kerana mayat lebih banyak ditemui anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Klang, sekali gus memudahkan operasi SAR dilakukan di sana.
"Pusat SAR akan dipindahkan kembali ke Bagan Nakhoda Omar yang dibuka lebih awal sebelum ini dan mayat yang ditemui akan dibawa ke Hospital Sabak Bernam untuk bedah siasat dan proses mengenal pasti identiti mangsa.
"Namun sekiranya mayat yang dijumpai nelayan yang dibawa ke Hutan Melintang, kami serta bomba dan JPAM (Jabatan Pertahanan Awam Malaysia) bersedia membantu mangsa atau mayat untuk dibawa ke Hospital Sabak Bernam.
"Oleh itu, kesemua operasi bersepadu akan dilakukan di Sabak Bernam," katanya kepada pemberita di pusat SAR di Jeti Hutan Melintang, di sini, Sabtu.
Setakat hari ini, mayat 19 wanita dan lima lelaki ditemui manakala 20 lagi termasuk seorang wanita terselamat, selepas bot yang membawa kira-kira 70 penumpang karam di perairan Selangor pada pagi Khamis.
Bot sepanjang 40 kaki itu karam ketika dalam perjalanan dari kuala Sungai Bernam menuju Tanjong Balai, Indonesia.
Insiden berlaku pada kedudukan sembilan batu nautika di barat daya Tanjong Sauh.-- Bernama

No comments:

Post a Comment