Search This Blog

Wednesday, September 23, 2015

Polis Sahkan Dua Beradik Penoreh Getah Dibunuh


Diterbitkan: Selasa, 22 September 2015 11:50 PM

LUMUT: Polis pada Selasa mengesahkan seorang daripada dua beradik warga emas yang ditemui mati di rumah mereka di Ladang Kelapa Sawit Sungai Beruas, Kampung Pulau Meranti, Isnin, berpunca daripada kecederaan di kepala akibat dipukul dengan objek tumpul.

Ketua Polis Daerah Manjung, ACP Tengku Mohd Zailan Tengku Ahmad Shah berkata hasil bedah siasat di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh mendapati mayat Salasiah Yaakob, 71, turut mempunyai kesan lebam di hidung, lengan serta kaki.

Beliau berkata bagaimanapun, punca kematian kakaknya, Salamiah, 76, tidak dapat ditentukan berikutan keadaan mayat yang sudah pun reput.

"Dakwaan mengatakan salah seorang mangsa dirogol, kita tidak boleh nak klasifikasikan kerana kedua-dua mayat sudah berulat, kembung dan kehitaman.

"Hasil pemeriksaan di tempat kejadian mendapati tidak mempunyai kesan diceroboh atau sebarang pergelutan berlaku manakala kita tidak pasti sama ada terdapat barang mangsa yang hilang," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Manjung di sini, Selasa.

Tengku Mohd Zailan berkata polis mengklasifikasikan kes itu di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Katanya motif kejadian masih belum diketahui kerana polis masih menjalankan siasatan terperinci berhubung kes itu.

Mayat dua beradik itu ditemui mati dalam keadaan mayat mereka berulat dan berbau di rumah mereka oleh anak saudaranya Mazlan Yunus, 52, kira-kira pukul 9.30 pagi.

Kedua-dua mangsa, yang bekerja sebagai penoreh getah, dipercayai meninggal dunia kira-kira lima hari sebelum mayat mereka ditemui.

Jenazah mereka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pulau Meranti berhampiran kubur ibu bapa mereka.

Adik mangsa, Elias Yacob, 55, ketika dihubungi, berkata beliau terkejut dan tidak menyangka kedua-dua kakaknya mati dibunuh.

"Anak saudara saya memberitahu kejadian itu, dan pada mulanya saya menyangka ia satu gurauan," katanya.

Elias berkata kedua-dua mangsa yang merupakan anak kedua dan ketiga daripada tujuh beradik itu pernah mengajaknya tinggal bersama, namun ditolak kerana mengalami masalah kesihatan.

"Arwah pernah ajak tinggal bersama, tetapi saya tolak sebab sakit dan kini saya tinggal bersama anak di Kuala Lumpur. Saya juga bimbang dengan keselamatan mereka dan pernah mempelawa untuk tinggal di rumahnya di Jelapang Jaya di sini, tetapi mereka menolak pelawaan itu.

"Mereka tidak mahu meninggalkan rumah pusaka itu kerana mahu tengok kebun," katanya.
Beliau berharap suspek yang tidak berhati perut melakukan perbuatan itu dikenakan hukuman yang setimpal.

No comments:

Post a Comment