Search This Blog

Thursday, September 3, 2015

Pembinaan semula Nepal masih belum dilaksanaAFP - MANGSA bencana gempa bumi di Kathmandu, Nepal masih menginap di khemah perlindungan sementara tanpa sebarang bantuan daripada kerajaan.


KATHMANDU - Dua bulan selepas dijanjikan bantuan antarabangsa sebanyak AS$4.1 bilion (RM17.3 bilion) bagi pemulihan bencana alam terburuk dalam sejarah Nepal, kerajaan negara ini masih tidak membuat persediaan menerima dana tersebut malahan satu sen pun belum dibelanjakan untuk pembinaan semula.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan hampir tiga juta orang mangsa yang terselamat dalam dua kejadian gempa bumi pada bulan April dan Mei lalu masih memerlukan tempat berteduh, makanan dan bantuan perubatan.
Jumlah itu merangkumi sekitar 10 peratus rakyat negara banjaran Himalaya ini khususnya di kawasan pergunungan yang sukar untuk diakses.
Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Pemulihan Kebangsaan, Govind Raj Pokharel berkata, kerajaan Nepal mungkin tidak akan membelanjakan dana bantuan tersebut sebelum bulan Oktober ini berikutan kelewatan dalam meluluskan pelan pembinaan dan kebimbangan membina ketika musim monsun.
“Tindak balas kerajaan memang perlahan, saya boleh menerima kenyataan tersebut. Kami lebih suka jika mereka memberi tumpuan kepada pembinaan semula dahulu,” katanya.
Seorang mangsa, Maili Pariyar, 50, ketika ditemui sedang mengait dompet di luar khemahnya memaklumkan dia cuma menerima makanan dan bahan membuat khemah daripada agensi bantuan sementara kerajaan Nepal belum menghulurkan sebarang bantuan.
“Kami telah hilang segalanya, kami sangat terdesak. Kami tidak tahu berapa lama lagi perlu menunggu sebelum bantuan tiba,” kata Pariyar. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0903&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3kd4CthaA 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment