Search This Blog

Thursday, September 3, 2015

Jutaan penduduk India mogok 24 jam

Jutaan penduduk India mogok 24 jam

Aktivis berhaluan kiri melaungkan slogan sambil membakar patung Modi semasa mogok 24 jam di seluruh negara bagi membantah dasar ekonomi perdana menteri negara itu. - Foto AFP
3 SEPTEMBER 2015

NEW DELHI - INDIA. Jutaan pekerja di seluruh India mengadakan mogok selama 24 jam bagi membantah dasar ekonomi Perdana Menteri Narendra Modi, terutamanya perubahan dalam undang-undang buruh.
Difahamkan, sekurang-kurangnya 150 juta buruh termasuk kakitangan dalam bidang perbankan, pembuatan, pembinaan, dan sektor perlombongan turut mengambil bahagian dalam bantahan itu.
10 kesatuan pekerja utama menuntut pentadbiran supaya membatalkan rancangan untuk menutup kilang tidak produktif dan menjual saham syarikat negeri yang dikendalikan bagi meningkatkan dana yang diperoleh kerajaan melalui cukai.
"Kami menentang dasar anti buruh. Kerajaan ini sedang mengubah undang-undang untuk memberi manfaat kepada badan korporat," menurut Setiausaha Kesatuan Sekerja Kongres India, Gurudas Dasgupta.
Mogok sehari itu juga menjejaskan sistem pengangkutan di mana barisan panjang penumpang boleh dilihat di perhentian bas, manakala puluhan lagi penumpang terkandas di lapangan terbang selepas teksi dan beca ditinggalkan di tepi jalan bagi menyertai protes.
Menerusi rakaman televisyen di Bengal Barat menunjukkan, kebanyakan operasi perniagaan di bandar Kolkata lengang apabila cawangan bank dan kedai ditutup. - AFP

No comments:

Post a Comment