Search This Blog

Thursday, September 3, 2015

Dipenjara akibat miliki rokok seludup

Dipenjara akibat miliki rokok seludup

Dua anggota kastam membawa keluar rokok seludup milik Seng Liong untuk dilupuskan sebagaimana arahan mahkamah.
NORAWAZNI YUSOF 3 SEPTEMBER 2015

KUANTAN – Seorang penganggur terpaksa meringkuk dalam penjara selama lima bulan selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Kuantan di sini, atas tuduhan memiliki rokok seludup, pada Januari tahun lalu.
Hukuman penjara itu  diperintahkan oelh Majistret Noor Zaihan Mohamad Ali terhadap Lee Seng Liong, 61, selepas dia memohon agar hukuman penjara dikenakan kerana tidak mampu membayar denda.
Majistret Noor Zaihan kemudian memerintahkan warga emas itu menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh dia ditangkap pada 21 Ogos 2015.
“Saya perintahkan hukuman penjara lima tahun dengan mengambil kira faktor usia kamu (Seng Liong) dan kesihatannya yang menghidap penyakit kulit dan diabetes.
“Saya harapkan kamu insaf dan tidak ulangi perbuatan ini pada masa akan datang,” katanya sebelum menjatuhkan hukuman berkenaan.
Mahkamah turut mengarahkan semua barang kes dilupuskan oleh pihak kastam.
Seng Liong mengaku memiliki barang larang import yang bernilai RM7,815.52 di rumahnya di Lorong Air Putih 31, di sini, jam 7 malam, pada 28 Januari 2014.
Seng Liong mengaku bersalah di bawah seksyen 135 (1) (d) Akta Kastam 1967 yang boleh dihukum  di bawah seksyen 135 (1) (iii) (aa) Akta yang sama memperuntukkan hukuman denda maksimum RM156, 310.40 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.
Sebelum itu, Pegawai Pendakwa Kastam, Mohd Khairudin Niesha meminta  mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal atas kesalahan dilakukan kerana tindakan Seng Liong menyebabkan kerugian besar kepada negara.
 Beliau dalam mitigasinya memberitahu majistret bahawa tindakan Seng Liong memiliki rokok seludup sebanyak itu menunjukkan jelas yang dia melakukan aktiviti pengedaran.
Bagaimanapun, Seng Liong dalam rayuannya meminta agar hukuman diringankan memandang dia sudah tua, tidak bekerja dan tinggal bersama anak saudara.
Dalam mahkamah sama, seorang wanita berusia 49 tahun juga dikenakan denda RM1,500 atas kesalahan sama selepas membuat pengakuan bersalah di hadapan Majistret Noor Zaihan.
Norzaini Hussin mengaku memiliki bahan larangan yang mengandungi tembakau di kedai runcit Seri Pandan, Kampung Pandan, di sini, jam 10,15 pagi, pada 12 Jun 2012.
Kesemua barang dimiliki Norzaini Hussin dianggarkan RM129.92 dan wanita berkenaan mengaku bersalah di bawah seksyen 135 (1) (d) Akta Kastam 1967 yang boleh dihukum  di bawah seksyen 135 (1) (iii) (aa) Akta yang sama memperuntukkan hukuman denda maksimum RM2, 598.40 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali

No comments:

Post a Comment