Search This Blog

Thursday, September 3, 2015

Bas melompat masuk laluan bertentangan

Bas melompat masuk laluan bertentangan

Keadaan bas yang masuk ke arah lebuh raya bertentangan di kilometer 234.6, Lebuhraya Utara-Selatan (arah selatan), di Rembau malam tadi.
NOR AINNA HAMZAH

3 SEPTEMBER 2015

REMBAU - Seramai 30 penumpang termasuk dua bayi berhadapan detik-detik cemas apabila bas ekspres dua tingkat yang dinaiki mereka melompat masuk ke arah bertentangan di kilometer 234.6, Lebuhraya Utara-Selatan (arah selatan), di sini, awal pagi tadi.
Dalam kejadian kira-kira jam 12.20 tengah malam itu, kesemua penumpang termasuk pemandu tidak mengalami sebarang kecederaan serius.
Menurut pemandu bas, Sham Adam, 41, ketika kejadian dia dalam perjalanan dari Johor Baharu ke Kuala Lumpur dan bertolak seawal jam 7.30 malam.
“Sebelum kejadian, saya sedang memotong treler yang berada di lorong tengah dan semasa memotong menuruni bukit, bas jadi macam kuda.  Saya tak mampu buat apa-apa bila bas terus melompat masuk ke laluan bertentangan.
“Dari jauh saya nampak ada lori dan cuba elak lori serta pengadang jalan yang terletak di sebelah kanan bas.  Saya terpaksa rempuh tembok batu dari rempuh pengadang jalan sebab risau penumpang jatuh ke dalam jurang,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, awal pagi tadi.
Sementara itu, jurucakap polis berkata, bas berkenaan dalam perjalanan dari arah Selatan menuju ke Utara, namun susulan insiden berkenaan, bas berkenaan masuk ke laluan arah Selatan.
Menurutnya, kesemua penumpang selamat dan menaiki bas yang digantikan bagi meneruskan perjalanan ke destinasi masing-masing.

No comments:

Post a Comment