Search This Blog

Thursday, September 24, 2015

Angka korban meningkat 310 orang


Mina

24 SEPTEMBER 2015
Mina Insiden rempuhan berlaku di Street 223.

KUALA LUMPUR - Jumlah angka korban dalam kejadian rempuhan di Mina semasa jemaah dari seluruh dunia sedang menunaikan ibadah haji di Arab Saudi hari ini meningkat kepada 310 orang, menurut agensi berita Reuters.
 
Memetik pihak berkuasa Pertahanan Awam Saudi, agensi itu berkata pasukan pertahanan awam sedang menjalankan operasi menyelamat dalam kejadian di pintu masuk jambatan ke jamrah untuk mengerjakan ibadat melontar jamrah di Mina, di luar Makkah.
 
Agensi berita itu kali terakhir insiden rempuhan besar seperti itu berlaku pada musim haji 2006 dengan sekurang-kurang 346 jemaah terbunuh.
 
Terdahulu, wartawan Bernama, Mohd Shukri Ishak telah melaporkkan dari Makkah bahawa lebih tiga juta jemaah termasuk lebih 22,000 jemaah Malaysia kini berada di Tanah Suci untuk mengerjakan Rukun Islam kelima itu.
 
Tragedi itu berlaku ketika sejumlah besar jemaah berasak-asak di Jalan 204, di pusat perkhemahan Mina yang merupakan satu daripada dua jalan utama menuju ke kawasan melontar jamrah yang terletak beberapa kilometer ke timur Makkah.
 
Jemaah biasanya akan menginap dalam bandar perkhemahan yang dibahagikan mengikut zon untuk negara-negara beberapa hari sebelum memulakan ibadat melontar pada hari ke-11, 12 dan 13 Zulhijjah. - Bernama

No comments:

Post a Comment