Search This Blog

Thursday, September 3, 2015

8 terbunuh kebakaran apartmen di Paris


AFP - ANGGOTA bomba berusaha memadamkan kebakaran di sebuah bangunan apartmen di utara Paris awal pagi kelmarin.


PARIS – Satu kebakaran di sebuah bangunan apartmen di utara Paris awal pagi kelmarin mengorbankan lapan orang termasuk dua kanak-kanak, menurut sumber polis.
Punca kebakaran yang berlaku di daerah ke-18 di ibu negara Perancis itu masih belum diketahui. Api mula marak sekitar pukul 4.20 pagi waktu tempatan.
Lebih 100 anggota bomba dikerah untuk memadam api dan mengawal kebakaran daripada terus merebak.
Pihak bomba mengakui kebakaran itu merupakan salah satu kejadian terburuk di Paris sejak beberapa tahun lalu. Api berjaya dipadamkan sekitar pukul 7.30 pagi.
Lapan mangsa termasuk dua orang mati selepas cuba menyelamatkan diri melalui tingkap, menurut polis lagi. Sumber terdekat dalam penyiasatan itu berkata, dua orang kanak-kanak merupakan antara mangsa yang terbunuh.
Menteri Dalam Negeri, Bernard Cazeneuve yang melawat kawasan kejadian berkata, selain lapan yang terkorban, empat yang lain cedera parah dan berada dalam keadaan kritikal.
Katanya, masih terlalu awal untuk menentukan punca tragedi itu berlaku.
Pendakwa raya jenayah yang telah mengambil alih siasatan, mencadangkan pihak berkuasa percaya kebakaran itu bukan satu kemalangan.
Kebakaran bermula di aras bawah sebelum merebak ke tangga.
Datuk Bandar Paris, Anne Hidalgo berkata, kira-kira 15 bangunan di dalam kawasan bekerja di daerah itu terjejas akibat kebakaran tersebut.
Tambahnya, blok apartmen utama yang terjejas merupakan bangunan swasta, bukan blok rumah flat kos rendah untuk kediaman keluarga. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0903&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3kd0wWnRb 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment