Search This Blog

Friday, August 14, 2015

Taliban kecam rakaman hukuman bunuh IS


AP - SEKEPING kalendar memaparkan barisan pemimpin Afghanistan termasuk bekas ketua Taliban, Mullah Omar (tengah).


KABUL – Pihak Taliban mengecam klip video memaparkan militan-militan Kumpulan Islamic State (IS) meletupkan beberapa tawanan Afghanistan dalam keadaan bergari dan mata mereka ditutup.
Rakaman itu membayangkan permusuhan yang semakin meruncing antara dua kumpulan berkenaan selepas IS meneruskan kemaraan di Afghanistan sekali gus mencabar Taliban di tanah air mereka sendiri.
Klip video itu yang dirakam di timur Afghanistan yang bergolak, melabel semua tawanan itu sebagai golongan kafir kerana bersekongkol dengan Kabul atau Taliban.
Namun, kumpulan Taliban menyatakan, mereka sebenarnya penduduk awam.
“Satu klip video menunjukkan kumpulan penculik (IS) membunuh beberapa ketua suku kaum dan penduduk kampung menggunakan bahan letupan,” kata pihak Taliban dalam satu kenyataan kelmarin.
Kumpulan Taliban sebelum ini kerap dituduh melakukan kekejaman sepanjang 14 tahun penentangan mereka terhadap kerajaan Afghanistan yang disokong Amerika Syarikat.
Taliban kini berdepan krisis pembelotan selepas sejumlah anggotanya berpaling tadah menyertai IS kerana tidak berpuas hati dengan pemimpin mereka sejak sekian lama, Mullah Omar
Kematian Mullah Omar diumumkan kumpulan Taliban di laman webnya baru-baru ini.
Klip video berdurasi lebih empat minit itu disiarkan dalam forum media Taliban pada Ahad lalu dan mengandungi komentar dalam Bahasa Arab dan Pashto. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0813&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3ijpmDUop 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment