Search This Blog

Tuesday, August 4, 2015

Ratusan korban banjir di Asia

Yangoon: Banjir akibat hujan lebat mengorbankan ratusan penduduk di India, Nepal, Myanmar dan Vietnam sama ada akibat dihanyutkan air, lemas atau tanah runtuh serta kemalangan lain berkaitan banjir sejak minggu lalu.
Pihak berkuasa India menyatakan lebih 120 orang terbunuh di seluruh negara itu dan lebih sejuta orang dipindahkan akibat banjir.
Menteri Pengurusan Negeri India, Javed Ahmad Khan, berkata Benggala Barat paling teruk terjejas dengan 48 orang terbunuh.
“Lebih 1.8 juta orang di 5,600 kampung terjejas akibat banjir di seluruh India dan hampir 1.1 juta orang dipindahkan ke pusat pemindahan," kata Khan.
Di Myanmar, Taufan Komen hujung minggu lalu, memburukkan keadaan dan sehingga kini, 46 orang mati manakala lebih 200,000 penduduk terjejas akibat banjir.
Kerajaan memberi tumpuan bantuan dan menyelamat di kawasan paling teruk di tengah dan barat negara itu yang penduduk terpaksa menggunakan kayak dan rakit buatan sendiri untuk menyelamatkan diri.
Ribuan penduduk kini ditempatkan di kem pemindahan, termasuk di Kalay, dalam wilayah Sagaing. Tanah runtuh di Chin , selatan Sagaing, memusnahkan 700 rumah.
Di Pakistan, 116 penduduk mati dan menurut jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Pakistan (NDMA), Ahmed Kamal, lebih 850,000 orang terjejas akibat banjir.
Selain itu, puluhan lagi penduduk dilapor mati di Nepal dan Vietnam akibat banjir dan tanah runtuh. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 3 Ogos 2015 @ 8:35 PM


Anggota pasukan penyelamat Nepal membantu penduduk menyeberangi sungai semalam, selepas jambatan di Thulakhet, 200 kilometer di barat Kathmandu, runtuh. - Foto AP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/68003#sthash.2yr8YZgs.dpuf

No comments:

Post a Comment