Search This Blog

Friday, August 21, 2015

Perompak larikan bot nelayanKOK KWEE (dua dari kiri) dan Onn Hwa (kiri) menyaksikan bot pukat tunda miliknya yang dibawa balik dari perairan Thailand ke jeti Kuala Kedah, Kuala Kedah semalam.


ALOR SETAR – Sekumpulan perompak bertopeng bersenjatakan M-16 dari negara jiran melarikan sebuah bot nelayan kelas C bernilai RM1.5 juta bagi mendapatkan tebusan di perairan Kedah berhampiran Pulau Langkawi dekat sini pada Sabtu lalu.
Kejadian pada pukul 11.30 malam itu berlaku ketika lima orang nelayan termasuk seorang tekong warga Thailand sedang leka menangkap ikan pada kedudukan 40 batu nautika barat Pulau Langkawi dan 1.2 batu nautika dari sempadan perairan Malaysia-Thailand.
Bot nelayan pukat tunda itu dirampas oleh empat hingga lima orang lelaki yang memakai topeng dan bersenjatakan tiga laras M-16.
Ketua Penguat Kuasa Ma­ritim Wilayah Utara Maritim Malaysia (APMM), Laksamana Pertama Tan Kok Kwee memberitahu, kumpulan perompak tersebut memasuki perairan negara ini dengan menggunakan bot jenis ekor biawak sebelum menaiki sebuah bot nelayan lain yang digunakan untuk merapati bot bernilai RM1.5 juta itu.
“Sebaik memasuki bot itu, perompak melepaskan beberapa das tembakan ke udara sebagai amaran sebelum merampas telefon bimbit, alat komunikasi bot serta memaksa semua mangsa menaiki bot nelayan lain untuk pulang ke Kuala Kedah” katanya pada sidang akhbar di pejabat Pangkalan Maritim Kuala Kedah di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0821&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz3jOryf76n 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment