Search This Blog

Friday, August 14, 2015

Permohonan pondan tak ikut syaratMUHAMMAd SHAFEE yang mewakili Kerajaan Negeri Sembilan dikerumuni pihak media berhubung kes lelaki transgender yang dibenarkan berpakaian seperti wanita yang didengar di Mahkamah Persekutuan semalam.


PUTRAJAYA – Mahkamah Persekutuan diberitahu permohonan semakan kehakiman yang dibuat tiga jurumekap pengantin yang mengalami masalah identiti gender (GID) bagi mencabar kesahihan Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah Undang-Undang Negeri Sembilan 1992 di Mahkamah Tinggi Seremban sebelum ini adalah tidak mengikut prosedur.
Peguam Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah berkata, ketiga-tiga responden berkenaan iaitu Muhamad Juzaili Mohamad Khamis, 26, Syukor Jani, 28 dan Wan Fairol Wan Ismail, 30, sepatutnya membuat permohonan semakan kehakiman tersebut di Mahkamah Persekutuan terlebih dahulu bagi memperoleh kebenaran sebelum memulakan petisyen untuk mencabar enakmen berkenaan yang melarang kaum lelaki memakai pakaian perempuan atau berlagak seperti perempuan di tempat awam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0814&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm#ixzz3ijnJOnic 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment