Search This Blog

Tuesday, August 25, 2015

Masih misteri


Bangkok: Identiti suspek yang melancarkan serangan bom dan mengakibatkan 20 orang terbunuh di bandar ini minggu lalu masih lagi misteri walaupun sudah seminggu kejadian berlaku.

Ketua Polis Thailand, Somyot Poompanmuang semalam berkata, pihaknya masih belum dapat menjejak pengebom berkenaan dan tidak pasti suspek masih berada dalam negara ini atau sudah meloloskan diri.

Petunjuk utama yang ada pada polis ketika ini adalah rakaman kamera keselamatan di lokasi kejadian.

Satu rakaman kamera keselamatan di kuil Erawan menunjukkan penyerang meninggalkan beg galasnya sebelum berlalu dari kawasan itu.

Lelaki muda yang memakai baju kuning dan berambut hitam itu dilihat meninggalkan lokasi kejadian dengan membonceng motosikal.

Selain rakaman kamera keselamatan itu tiada petunjuk lain yang boleh membantu pihak berkuasa.

“Ada beberapa kamera keselamatan, tetapi ada yang tidak merakam imej dengan baik dan ada pula yang rosak.

“Ini menyebabkan usaha polis menggunakan imej kamera keselamatan untuk menjejak suspek hanya membuang masa,” katanya kepada wartawan.

Beberapa hari selepas serangan, pihak berkuasa mengeluarkan kenyataan bercanggah mengenai penampilan suspek, jumlah mereka yang mungkin terbabit dan kemungkinan serangan didalangi militan asing.

“Kamu mahu tahu perkara sebenar?

“Sebenarnya, kami tidak tahu suspek masih berada di Thailand atau tidak.

“Kami hanya mengandaikan suspek masih berada dalam negara ini kerana kami tidak memperoleh sebarang maklumat dia sudah meloloskan diri,” jelasnya.

Kerajaan sebelum ini percaya serangan itu bertujuan menjejaskan industri pelancongan sekali gus melemahkan ekonomi Thailand.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 25 Ogos 2015 @ 8:14 AM

POLIS Thai masih berusaha memburu lelaki ini yang didakwa dalang serangan minggu lalu.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/72785#sthash.a3fhe8PQ.dpuf

No comments:

Post a Comment