Search This Blog

Tuesday, August 4, 2015

HitchBot musnah di AS

Philadelphia: Robot kembara yang menambat hati peminat di seluruh dunia musnah di Amerika Syarikat.
Penyelidik Kanada yang membuat hitchBot untuk eksperimen sosial memberitahu wartawan, ada orang di Philadelphia yang merosakkan robot itu hingga tidak boleh dibaiki, kelmarin, sekali gus menamatkan pengembaraan pertamanya di Amerika Syarikat selepas tiba dua minggu lalu.
Robot bersaiz kanak-kanak itu sepatutnya mengembara merentas Amerika Syarikat selepas berjaya melakukan demikian di Kanada dalam masa 26 hari dan sebahagian Eropah tahun lalu.
Ia tidak boleh bergerak sendiri dan terpaksa bergantung kepada kemurahan hati orang tidak dikenali.
Di Amerika Syatrikat, hitchBot memulakan pengemberaan di Marblehead, Masschusetts pada 17 Julai dengan ibu jari tangannya menunjukkan ke atas, muka digitalnya tersenyum sementara pita pada sekeliling kepalanya yang berbentuk silinder tertulis ‘San Francisco atau tidak.’
Penciptanya menerima gambar imej robot itu yang rosak teruk Sabtu lalu, tetapi tidak dapat mengesan lokasinya kerana baterinya tidak lagi berfungsi.
Mereka sehingga ini tidak tahu siapa yang merosakkannya atau sebab ia dirosak.
Pencipta bersama Frauke Zelle berkata, ramai kanak-kanak yang mengagumi robot itu pasti kecewa.
HitchBot direka untuk dijadikan teman perjalanan. Ia mampu berbual, tetapi perbualannya amat terhad. GPS dalam robot itu boleh mengesan lokasinya sementara kamera yang dipasang boleh merakam gambar secara rawak setiap 20 minit. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 3 Ogos 2015 @ 11:10 AM


HITCHBOT
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/67942#sthash.UqqcP8ke.dpuf

No comments:

Post a Comment