Search This Blog

Friday, August 21, 2015

Ganjaran RM116,000 kepada pemberi maklumat

Bangkok: Polis Diraja Thailand menawarkan satu juta Bath (RM116,000) kepada pemberi maklumat yang boleh membawa kepada penahanan suspek utama serangan bom di Kuil Erawan yang mengorbankan 22 individu termasuk lima rakyat Malaysia.
Memetik laporan Associated Press (AP), jurucakap polis Prawut Thavornsiri berkata, ganjaran itu ditawarkan untuk sebarang maklumat mengenai suspek yang meletakkan bom atau rakan subahatnya.
“Polis sudah menyiarkan lakaran wajah suspek iaitu seorang lelaki berbaju kemeja T berwarna kuning dipercayai lelaki yang meletakkan bom di tempat kejadian dan percaya dia tidak melakukannya sendirian.
“Kita sedang mengesan rakan subahat suspek yang dipercayai bukan rakyat Thailand,” katanya.
Jurucakap polis Thailand Prawut Thawornsiri berkata, pihaknya sedang mengesan suspek lain berhubung letupan itu.
“Kita percaya serangan ini biasanya tidak dilakukan seorang suspek. Berdasarkan gambar, suspek kelihatan lebih kepada rakyat asing bukannya penduduk Thailand,” katanya.
Menurutnya, polis percaya lelaki itu adalah suspek utama dan yakin lebih daripada 50 peratus dia adalah pelaku serangan itu.
“Berdasarkan CCTV berkenaan, lelaki muda berbaju kemeja T kuning dan memakai kaca mata berbingkai hitam itu dilihat membawa beg sandang sebelum meninggalkan beg yang dibawanya di sebuah bangku di pekarangan kuil berkenaan,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Ogos 2015 @ 8:19 AM


- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/71685#sthash.CplF67yY.dpuf

No comments:

Post a Comment