Search This Blog

Tuesday, August 25, 2015

Empat kali lembu kena curi


WARTAWAN SINAR HARIAN
25 OGOS 2015Empat kali lembu kena curi
Empat kali lembu kena curi Ruzaini menunjukkan lembunya yang mati akibat disuntik ubat pelali.

JELEBU - Sepasang suami isteri hanya sempat menyelamatkan enam ekor lembu miliknya daripada dilarikan selepas terserempak dengan pencuri di sebuah ladang milik persendirian di Simpang Pertang, di sini, awal pagi semalam.

Ruzaini Abd Latip, 47, dan suaminya, Aziz Taib, 52, yang kebetulan baru tiba di ladang itu terkejut apabila mendapati tiga ekor lembunya mati kerana telah disuntik ubat pelali oleh pencuri berkenaan.

Dalam kejadian kira-kira 2 pagi semalam, Ruzaini dan suaminya bertindak tidak mengejar pencuri berkenaan dan hanya membiarkannya melarikan diri kerana bimbang keselamatan mereka.

Menurut Ruzaini, sejak empat bulan lalu, dia bersama suami terpaksa bermalam di ladang berkenaan bagi mengelakkan insiden kecurian lembu berulang.

“Kami terpaksa tidur dalam kereta sebab tak mahu kejadian curi lembu ini berulang. Tapi pada malam semalam, sembilan lembu kami kena sumpit ubat pelali dan cuba dilarikan.

"Nasib baik percubaan itu tidak berjaya. Tiga ekor memang tak dapat nak selamatkan lagi tapi yang enam ekor lagi alhamdulillah selamat sebab kami bagi minum air kelapa, lepas tu potong sikit telinganya," katanya ketika ditemui, semalam.

Tambahnya, tidak dapat menahan kesedihan apabila melihat lembunya mati dalam keadaan terseksa dan menyifatkan tindakan pencuri itu keterlaluan kerana mahukan keuntungan.

Sinar Harian difahamkan, pasangan suami isteri ini mempunyai sebanyak 162 ekor lembu yang bakal dijual sempena Hari Raya Haji tidak lama lagi.

Aziz berkata, dia sangat kecewa apabila kejadian curi lembu ini sudah masuk kali keempat kali berlaku dalam tahun ini.

“Sebelum ini saya letak lembu dalam kandang, dilarikan pencuri, lepas tu bila dibiarkan meragut dalam ladang, keadaannya sama juga.

“Pemilik ladang ini banyak bantu kami dan dia segera beritahu kami bila nampak ada tindak-tanduk individu yang mencurigakan,” katanya.

Terdahulu, pasangan suami isteri ini telah membuat laporan polis di Balai Polis Simpang Pertang.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Jelebu, Asisten Superintendan A Yuvaraj mengesahkan kejadian ketika dihubungi.

No comments:

Post a Comment