Search This Blog

Tuesday, August 25, 2015

Dipenjara Sehari, Denda RM12,750 Kerana Terima Rasuah


Diterbitkan: Rabu, 19 Ogos 2015 2:54 PM

JOHOR BAHARU: Seorang penolong pengurus tabdir di sebuah syarikat swasta dihukum penjara sehari dan didenda RM12,750 selepas mengaku bersalah atas pertuduhan menerima rasuah pada Februari lalu, di Mahkamah Sesyen di sini, Rabu.
Hakim Mohamad Haldar Abdul Aziz turut menetapkan hukuman penjara enam bulan jika Mohamad Jalani Jasman, 54, gagal membayar denda berkenaan.
Mengikut fakta pertuduhan, Mohamad Jalani didakwa menerima suapan RM2,550 itu daripada kontraktor Syarikat Anip S Enterprise, Sahir Tambol, 38, sebagai dorongan tidak menamatkan kontrak kerja-kerja pemunggahan barang ke dalam kontena Syarikat Delima Oil Product Sdn Bhd.
Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Restoran Sahara Permata, No.1, 1A, 1B, Jalan Perdagangan Damai, Bandar Baru Nusa Damai, Pasir Gudang, di sini pukul 1.18 tengah hari pada 19 Feb.
Tertuduh boleh dihukum denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan dan penjara sehingga 20 tahun, jika sabit kesalahan.
Bagaimanapun, melalui peguam belanya Munawar Kabir Mohd Zainal Abidin, tertuduh meminta diringankan hukuman dan denda kerana sudah menyesal dengan perbuatan selain ingin menjimatkan masa, tenaga dan kos dalam mengendalikan perbicaraan kes terbabit.
"Tertuduh sekarang mempunyai tujuh orang anak, tiga daripadanya masih belajar di Institut Pengajian Tinggi. Selepas berlaku kes ini, tertuduh kemungkinan besar tidak bekerja lagi dan ini akan menyebabkan dia mengalami masalah kewangan sementara anak-anaknya pula terganggu pembelajaran.
"Penghakiman juga perlu mengambil kira tertuduh sedang menghidapi masalah sakit jantung dan akan memerlukan rawatan susulan," katanya.
Pendakwaan dikendalikan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Ridzuan Abd Malek.

No comments:

Post a Comment