Search This Blog

Tuesday, August 4, 2015

Biak nyamuk untuk perang denggi

Beijing: Lebih setengah juta juta nyamuk jantan yang dibiak khas dilepaskan di sebuah pulau di selatan China setiap minggu dalam usaha melawan denggi.
Serangga yang dibiakkan di ‘kilang’ taman sains di wilayah Guangdong itu mampu memandulkan nyamuk betina apabila mengawan.
Saintis berjaya mengurangkan jumlah nyamuk di beberapa kawasan di pulau itu sehingga 90 peratus, lapor akhbar Southern Metropolis Daily.
Tahun lalu, China melaporkan sekitar 46,000 kes demam denggi berbanding 1,000 pada tahun sebelumnya dengan kebanyakannya direkodkan di Guangdong.
Pegawai di Guangzhou, ibu negeri Guangdong, melaporkan lebih 35,000 kes demam denggi tahun lalu iaitu 80 peratus daripada keseluruhan kes dilaporkan di wilayah berkenaan.
‘Kilang’ nyamuk itu dirasmikan pada 17 Julai lalu dan mampu menghasilkan 10 juta nyamuk jantan setiap minggu yang dijangkitkan dengan ‘wolbachia,’ sejenis bakteria yang sering ditemui dalam serangga.
Kajian menunjukkan telur dihasilkan nyamuk yang mengawan dengan nyamuk jantan itu menjadi mandul, seterusnya mengurangkan jumlah nyamuk selepas tempoh tertentu.
Antara 500,000 hingga 600,000 nyamuk dihasilkan setiap minggu di kilang itu sebelum dilepaskan di pulau Shazai.
Kumpulan pertama nyamuk berkenaan dilepaskan di Shazai pada 12 Mac lalu, kata profesor mikrobiologi di Universiti Sun Yat-sen, Xi Zhiyong yang turut terbabit dalam projek berkenaan.
Pasukan itu merangkumi pakar dari beberapa universiti di China dan Amerika Syarikat, selain Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China serta Guangzhou. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 4 Ogos 2015 @ 10:08 AM- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/68131#sthash.mLg81wec.dpuf

No comments:

Post a Comment