Search This Blog

Tuesday, August 4, 2015

Bantah tutup pantai kerana raja Saudi

Paris: Kerabat diraja Arab Saudi, Raja Salman, memendekkan percutian tiga minggu di rumah mewahnya di Riviera, Perancis, selepas kontroversi pantai awam di kawasan itu ditutup kerana kehadirannya di kawasan berkenaan.
Penduduk tempatan mengumpul kira-kira 150,000 tanda tangan dalam petisyen membantah penutupan pantai berkenaan.
Raja Salman kini berada di Maghribi dan menurut sumber, percutiannya di Riviera itu sepatutnya tiga minggu namun dipendekkan kepada lapan hari.
Orang ramai membantah penutupan pantai awam dekat villa keluarga Raja Salman di Vallauris serta pemasangan lif dari pantai ke vila itu.
Datuk Bandar Vallauris, Michelle Salucki, dikatakan menulis surat kepada Presiden Perancis François Hollande membantah pemasangan berkenaan, termasuk pembinaan landasan simen.
Raja Salman datang bersama 1,000 anggota rombongannya dan menurut pegawai tempatan Perancis, Philippe Castanet, lif berkenaan akan dibuka minggu depan.
Sumber kerajaan Arab Saudi menyatakan tindakan Raja Salman meninggalkan villa itu tiada kena mengena dengan kontroversi berkenaan dan raja itu yang menghormati penduduk Perancis akan menghadiri Festival Filem Cannes berdekatan Vallauris, tahun depan. - The Independent
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 3 Ogos 2015 @ 8:56 PM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/68006#sthash.iErcrOOc.dpuf

No comments:

Post a Comment