Search This Blog

Tuesday, August 25, 2015

Arab Saudi ambil langkah tangani wabak Mers


25 OGOS 2015Mekah
Mekah Pelbagai langkah telah diambil untuk memastikan musim haji pada kali ini bebas Mers.

RIYADH - ARAB SAUDI . Kementerian Kesihatan Arab Saudi mengesahkan mereka telah mengambil segala langkah sewajarnya untuk mengawal penyebaran virus Sindrom Pernafasan Timur Tengah (Mers), di sini, selain menempatkan sistem pengawasan epidemiologi di Makkah dan Madinah.

Timbalan Menteri Kesihatan, Abdulaziz bin Saeed bersama Penolong Timbalan Menteri bagi Pencegahan Penyakit, Abdullah M Asiri memaklumkan ia adalah musim haji kali keempat yang tidak merekodkan sebarang kes jangkitan virus berbahaya tersebut.

"Kami telah menempatkan pakar khas bagi penyakit berjangkit di kesemua hospital di Riyadh untuk memantau perkembangan Mers. Selain itu, sebanyak tiga makmal telah dibuka di Makkah, Mina, Arafah dan Madinah sempena musim haji kali ini," jelas Abdulaziz.  

Menurutnya, pembukaan makmal itu membolehkan keputusan ujian ke atas sampel disyaki Mers diperoleh dalam tempoh lapan jam.

"Jika terdapat mana-mana kes yang disahkan positif Mers, pesakit terbabit akan diasingkan bagi mengelakkan penyebaran virus tersebut dalam kalangan jemaah haji," katanya.

Difahamkan, lebih 5,700 sampel telah diuji sebagai sebahagian daripada proses pengesanan untuk memantau individu yang berpotensi dijangkiti Mers.

Pada Sabtu lalu, sebanyak tujuh kes baharu dilaporkan, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan 1,141 kes sejak ia pertama kali dikenal pasti pada Jun 2012. - Arab News 

No comments:

Post a Comment