Search This Blog

Monday, August 3, 2015

20 maut tanah runtuh di pedalaman IndiaBEBERAPA kenderaan melalui sebatang raya yang rosak selepas hujan lebat di pinggir bandar Ahmedabad, India kelmarin. - REUTERS


GUWAHATI – Pasukan penyelamat semalam mencari kira-kira 20 penduduk kampung yang dikhuatiri terbunuh dalam satu kejadian tanah runtuh akibat hujan lebat di sebuah kawasan pedalaman di timur laut India, kata seorang pegawai tempatan.
Lereng bukit di sebuah kampung dalam negeri Manipur, dekat sempadan Myanmar runtuh kelmarin, kata majistret tempatan, Memi Mary.
“Setakat ini, kami menerima laporan bahawa 20 orang terbunuh apabila sebahagian bukit itu runtuh dan menimbus penduduk kampung,” kata Memi.
Menurutnya, anggota-anggota penyelamat tiba di kampung berkenaan, dalam daerah Chandel selepas usaha untuk sampai ke lokasi kejadian, sekitar 80 kilometer dari ibu negeri Manipur, Imphal sukar kerana banyak jalan tertimbus.
Beberapa gambar menunjukkan sebuah jambatan dihanyutkan air banjir yang deras di Manipur, manakala stesen televisyen tempatan memaparkan rakaman sebuah rumah runtuh dan sejumlah keluarga tidur di pusat-pusat pemindahan.
Kerajaan pusat telah mengarahkan pasukan mencari dan menyelamat dihantar ke negeri itu ketika rantau berkenaan kacau bilau ekoran dilanda hujan monsun yang berterusan.
Sementara itu, angka kematian akibat banjir di negeri Gujarat, barat India mencecah 53 orang setakat semalam.
Lebih 10,000 orang dipindah di serata Gujarat sejak seminggu lalu namun, beberapa pegawai berkata, banjir sudah mulai surut. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0803&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3hl3ieGmM 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment