Search This Blog

Tuesday, August 25, 2015

12 penumpang nyaris maut


KHAIRIL ANWAR MOHD AMIN
25 OGOS 201512 penumpang nyaris maut
12 penumpang nyaris maut Keadaan bas ekspres yang hilang kawalan sebelum terbalik dirempuh Toyota Hilux.


BANDAR BAHARU - Seramai 12 penumpang, termasuk seorang pemandu nyaris maut setelah bas ekspres dinaiki mereka terbalik dan terhumban dalam longkang berhampiran di Kilometer 173 Lebuhraya Utara-Selatan, arah utara kira-kira jam 2 petang, semalam.

Pemandu bas, Khairul Abdullah, 37, berkata, sebuah pacuan empat roda, Toyota Hilux merempuh tayar hadapan sebelah kanan bas yang dipandunya di lorong kenderaan berat.

"Bas dipandu terbabas kesan rempuhan itu dan saya cuba kawal kembali pemanduan. Tapi, Toyota Hilux tu sekali lagi rempuh bas, tapi kali ini di bahagian belakang.

"Rempuhan kedua menyebabkan bas hilang kawalan sebelum terbalik dan masuk longkang," katanya.

Menurutnya, penumpang sempat berpaut ketika bas hilang kawalan menyebabkan mereka terselamat daripada kecederaan serius apabila bas terbalik.

"Kami terima bantuan orang awam untuk keluarkan penumpang yang terperangkap.

"Saya bersyukur sebab semua penumpang tidak cedera dan semuanya dipindahkan ke bas lain untuk meneruskan perjalanan dari Ipoh ke Butterworth," katanya.

Sementara itu, Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Serdang, Penolong Bomba Kanan II, Syed Kamarul Hisham Syed Yahaya berkata, pihaknya menerima laporan kejadian kira-kira jam 2.18 petang sebelum mengerahkan lima anggota dari BBP Serdang ke lokasi kejadian.

Menurutnya, operasi turut dibantu 15 lagi anggota dari BBP Parit Buntar dan Bagan Serai.

"Ketika pasukan tiba, semua penumpang bas selamat dikeluarkan hasil bantuan orang awam, termasuk dua mangsa yang menaiki Toyota Hilux.

"Seorang wanita lingkungan 20-an cedera pada kaki dan dibawa ke Hospital Sungai Bakap, Nibong Tebal, Pulau Pinang dengan bantuan unit EMRS BBP Bagan Serai," katanya.

No comments:

Post a Comment