Search This Blog

Monday, July 27, 2015

Lebih 30 Maut, 250,000 Penduduk Terjejas Akibat Banjir Kilat Di Pakistan


Diterbitkan: Ahad, 26 Julai 2015 11:30 AM

ISLAMABAD: Lebih 30 maut, manakala kira-kira 250,000 lagi penduduk terjejas akibat banjir kilat yang melandar sekitar Pakistan susulan hujan lebat berterusan sejak minggu lalu.
Cuaca buruk yang dialami menyebabkan air sungai dan terusan melimpah merosakkan beratus-ratus kampung termasuk menenggelamkan perkampungan di selatan Punjab, malahan ia turut mengakibatkan jalan raya dan jambatan di daerah Chitral yang terletak di wilayah Khyber Pakhtunkhwa rosak.
Pejabat hal ehwal kemanusiaan memaklumkan daerah Chitral dan Baluchistan di barat negara itu antara paling teruk terjejas.
"Beberapa kampung kini terputus hubungan selepas kebanyakan jalan utama dan jambatan runtuh. Bagi menjamin keselamatan, penduduk dipindahkan ke kawasan lebih tinggi," katanya.
Keadaan itu turut menimbulkan huru-hara di kalangan penduduk apabila sejumlah haiwan ternakan dihanyutkan air banjir di wilayah Baluchistan dan Khasmir.
“Menurut laporan yang kami terima setakat ini (semalam), sejumlah 26 orang terbunuh di Chitral, tiga di Punjab dan tujuh di Baluchistan,” kata jurucakap Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana (NDMA), Ahmed Kamal.
“Sekitar 350 kampung mengalami kerosakan di wilayah Khyber Pakhtunkhwa dan 422 di Punjab. Secara keseluruhan, seramai 250,000 penduduk terjejas akibat banjir kali ini,” katanya.
Pihak NDMA turut meramalkan hujan lebat akan berterusan selama beberapa hari lagi. – AFP

No comments:

Post a Comment