Search This Blog

Friday, July 31, 2015

Hampir pasti milik Boeing 777


SERPIHAN sirip pesawat ditemui di Pulau Reunion, Rabu lalu sepadan dengan komponen Boeing 777.


KUALA LUMPUR – Malaysia hampir pasti serpihan pesawat yang ditemui di Pulau Reunion dekat Madagascar di Lautan Hindi adalah kepunyaan Boeing 777 sekali gus meningkatkan harapan ia merupakan serpihan daripada pesawat MH370 yang hilang bersama 239 penumpang dan anak kapal.
Pesawat malang Boeing 777 Penerbangan Malaysia hilang dari radar sewaktu dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China pada Mac 2014 dan menimbulkan misteri terbesar dalam sejarah penerbangan moden.
Usaha mencari yang dike­tuai Australia memberi fokus kepada kawasan di selatan Lautan Hindi berhampiran Australia yang terletak kira-kira 3,700 kilometer dari Pulau Reunion milik Perancis.
Pakar-pakar penerba­ngan yang meneliti gambar-gambar yang tersebar luas berpendapat ia berkemungkinan satu komponen sayap kapal terbang dipanggil fla­peron atau sirip yang terletak berdekatan dengan fiuslaj pesawat.
“Hampir pasti objek itu berasal daripada pesawat Boeing 777 seperti yang diberitahu oleh ketua penyiasat kami,” kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab. Aziz Kaprawi kepada Reuters.
Ab. Aziz turut memberitahu, satu pasukan dari Malaysia telah digerakkan ke Pulau Reunion.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0731&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3hPqcAvpB 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment