Dia dikunjungi banyak pelawat selain peguamnya, tetapi tidak dibenar berjumpa polis, kata ketua polis Thailand Somyot Poompanmoung.

Somyot berkata, peguam suspek berhak membawa sesiapa sahaja berjumpa Justo.

"Jadi, seseorang pemberita mungkin boleh berjumpa Justo melalui peguamnya," kata beliau apabila ditanya bagaimana The Straits Times Singapura boleh menemu bual Justo baru-baru ini, tetapi polis Malaysia tidak dapat berbuat demikian.

"Saya tidak tahu tentang perkara ini (temu bual dengan The Straits Times), tetapi sekiranya media pergi ke sana, mereka mungkin pergi dengan peguam suspek, dan polis tidak terlibat," katanya.
Beliau berkata polis Malaysia tidak diberi akses untuk berjumpa Justo kerana dia bukan rakyat Malaysia dan tidak melakukan kesalahan di Malaysia. 

Polis Malaysia perlu menggunakan saluran sewajarnya - melalui Kementerian Luar - untuk menyoal siasat Justo, kata Somyot.

Ketua polis itu berkata beliau dimaklumkan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar pada 23 Julai bahawa berdasarkan pengamatan awalnya tentang keadaan ketika ini, adalah mustahil polis Malaysia akan dibenarkan menyoal siasat Justo.

"Sekiranya kerajaan atau polis Thailand membenarkan polis Malaysia menyoal siasat Justo, kami mungkin dikritik kedutaan Switzerland," katanya.

Mengenai bilakah Justo akan dituduh di mahkamah, Somyot berkata perkara itu terserah kepada para pegawai penyiasat.

Justo berada dalam tahanan pihak berkuasa Thailand sejak 22 Jun. - Bernama