Namun Chaka Fattah, 58 dalam satu kenyataan menafikan penglibatannya dalam sebarang aktiviti penyalahgunaan wang rakyat dan menegaskan tidak akan  meletakkan jawatan.

“Sebagai wakil rakyat yang dipilih, saya tidak pernah terlibat dalam mana-mana aktiviti haram atau penyalahgunaan wang pembayar cukai.

“Ini tidak akan menghalang khidmat saya kepada rakyat yang memilih saya dan saya yakin akan dapat dibersihkan daripada dakwaan ini,” katanya.

Malah Chaka Fattah kelihatan tersenyum riang ketika meninggalkan pejabatnya petang semalam.

Walaupun bertegas untuk kekal pada jawatannya, namun Chaka Fattah mengesahkan telah mengundur diri dari Jabatan Kehakiman Demokrat.

Dakwaan itu melibatkan pemberian rasuah, penipuan mel, pemalsuan rekod, penipuan bank, penggubahan wang haram, membuat kenyataan palsu kepada institusi kewangan serta beberapa jenayah lain.

Antara lain yang turut didakwa adalah pelobi dari Florida, Herbert Vederman; seorang pengarah dari kawasan Chaka, Bonnie Browser; Robert Jenama dari Philadelphia dan Karen Williamstown dari New Jersey.

Pendakwaan menyebut Chaka telah gagal dalam kempen untuk datuk bandar Philadelphia pada tahun 2007, ahli kongres itu telah meminjam USD 1 juta daripada seorang penyokong yang kaya mengaburi pinjaman itu sebagai pinjaman kepada syarikat perunding.

Bahagian Kehakiman berkata, selepas tewas dalam pilihanraya itu, Chaka membayar kembali USD 400,000 kepada pemberi pinjaman dan mewujudkan untuk satu entiti yang bukan berasaskan keuntungan untuk membayar balik baki menggunakan dana-dana bantuan amal dan geran persekutuan yang melalui dua syarikat lain.

Bagi menyembunyikan sumbangan dan skim pembayaran balik itu, defendan dan yang lain mewujudkan kontrak-kontrak palsu dalam rekod perakaunan, penyata cukai dan mendedahkan kenyataan kewangan kempen itu.

 Malah Chaka Fattah turut dituduh menggelapkan dana daripada kempen-kempen datuk bandar dan kongres bagi membayar balik hutang anak lelakinya sebanyak USD 23,000 berkaitan penipuan terhadap perniagaan yang dijalankannya dengan sebuah kolej.

Chaka Fattah yang mewakili Pennsylvania selama dua dekad itu merupakan salah seorang penggubal undang-undang dalam Kongres.