Search This Blog

Sunday, June 7, 2015

Wanita Kes Kanak-Kanak Ditanam Di Dapur Rumah

Penilaian Psikiatrik Untuk Suspek 

Diterbitkan: Sabtu, 6 Jun 2015 4:33 PM

GOMBAK: Isteri yang ditahan bersama suaminya bagi soal siasat atas tuduhan membunuh dan menanam anak mereka di lantai dapur di kediaman mereka di Kepong mendakwa menjadi mangsa keadaan dalam insiden tersebut. 

Peguam yang mewakili wanita berusia 32 tahun itu memohon penilaian terhadap rawatan psikiatrik bagi membuktikan anak guamnya itu menghidap 'sindrom isteri didera'. 

Wanita yang juga merupakan surirumah serta suaminya berusia 33 tahun, merupakan agen peminjam wang ditahan reman sehingga 13 Jun untuk siasatan lanjut.

Peguam yang mewakili wanita tersebut, Kitson Foong berkata, akan memberi bukti bahawa wanita itu mungkin terlibat dalam tragedi yang mengerikan, namun tidak mengikut kerelaannya.

"Kami meminta agar wanita itu dihantar ke Hospital Bahagia untuk pemeriksaan psikiatri, khusus untuk sindrom isteri didera.

"Malah, kami turut percaya bahawa dia menghidap sindrom ini, sehinggakan soalan yang ditanyakan pada hari itu, adalah bukan kesalahannya. Dia hanya mengikut arahan.

"Jadi, dia juga merupakan salah seorang mangsa," kata Foong kepada pemberita di luar kompleks mahkamah.

Menurut Jurnal Perubatan Kanada, sindrom isteri didera adalah apabila keadaan wanita itu berada di bawah penderaan fizikal atau psikologi sehingga memilih untuk kekal bersama suami disebabkan perasaan takut.

Hanya rawatan sahaja yang boleh membuatkan si isteri meninggalkan suaminya.

Selain itu, Foong menambah bahawa anak perempuan berusia 14 tahun pasangan tersebut mungkin akan hadir untuk memberi keterangan pada perbicaraan yang akan datang.

Terdapat kemungkinan untuk kanak-kanak lebih muda memberi keterangan, iaitu dibawah Akta Bukti Saksi Kanak-kanak 2007.

Tambahnya lagi, wanita itu 'bimbang terhadap anak-anaknya' apabila dia terpaksa meninggalkan mereka di Penampang selepas anggota polis datang untuk menahannya pada Ahad lalu.

Sementara itu, peguam yang mewakili suami wanita itu turut meminta untuk menghantar anak guamnya ke hospital untuk menjalani rawatan di kaki selepas mengalami kecederaan dalam satu 'pergaduhan' pada 2014.

Pasangan tersebut tiba di kompleks mahkamah dengan berlain kenderaan dengan perbezaan tempoh masa selama 15 minit pada Sabtu.

Kedua-dua mereka menjauhkan diri daripada pemberita dan rakaman kamera semasa diiringi masuk ke mahkamah dengan tangan digari.

No comments:

Post a Comment