Search This Blog

Saturday, June 27, 2015

Polis Melaka tahan Ketua Geng Acid Super Tangga Batu


27 Jun 2015 12:42 AM

MELAKA 26 Jun – Polis negeri ini menahan lima lelaki warga tempatan anggota ‘Geng Acid Super Tangga Batu’ yang dipercayai terlibat dalam jenayah samun dan ragut di sekitar daerah Melaka Tengah, kelmarin.
Timbalan Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Superitenden Razali Bakar berkata, kesemua mereka ditahan di sebuah rumah di Bukit Rambai di sini hasil risikan pihak polis kira-kira sebulan lepas.
Beliau berkata, ketika ditahan kira-kira pukul tiga pagi itu kesemua mereka yang berusia 21 hingga 26 tahun sedang berehat di dalam rumah yang dipercayai dijadikan markas operasi mereka.
“Ketika ditahan, kesemua mereka baru pulang dari menyamun di sekitar Melaka Tengah kira-kira pukul 3 pagi.
“Antara barang yang dirampas adalah tas ta­ngan, dompet, telefon bimbit, sejumlah wang tunai pelbagai mata wang asing dan senjata tajam yang digunakan untuk mengugut mang­sa,” katanya ketika sidang akhbar di sini semalam.
Beliau berkata, hasil siasatan awal kesemua yang ditahan mengaku melakukan lebih 20 kes ragut di sekitar Melaka Tengah secara berkumpulan.
Bagaimanapun, Razali berkata hanya enam kes berjaya diselesaikan berdasarkan barang kes yang ditemui semula.
Katanya, modus ope­randi kumpulan itu ialah bergerak menggunakan tiga hingga lima motosikal de­ngan seorang daripada mereka akan menjadi pemantau sebelum anggota lain me­lakukan aktiviti ragut.
“Kesemua mereka positif dadah jenis syabu dan mempunyai rekod jenayah lampau seperti dadah, samun dan curi dan kes disiasat di bawah Seksyen 395/397 Kanun Ke­seksaan,” katanya.
Beliau berkata, tiga lagi suspek termasuk ketua kumpulan itu sedang diburu.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/polis-melaka-tahan-ketua-geng-acid-super-tangga-batu-1.107432#sthash.VH56I3NH.dpuf

No comments:

Post a Comment