Search This Blog

Saturday, June 27, 2015

PBB didesak tubuh tribunal siasat tragedi MH17


REUTERS - SERPIHAN pesawat MH17 yang jatuh di perkampungan Rozsypne, wilayah Donetsk, Ukraine tahun lalu.


NEW YORK – Belanda, Malaysia dan tiga lagi negara mendesak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menubuhkan satu tribunal bagi mencari pi­hak yang bertanggungjawap me­nembak jatuh pesawat Pe­nerbangan Malaysia (MAS), MH17 di Ukraine tahun lalu, kata seorang diplomat kanan kelmarin.
Malaysia dijangka menge­mu­­kakan satu draf resolusi ke­pada Majlis Keselamatan PBB bulan depan bagi pembentukan tribunal tersebut, ujar diplomat itu yang nama­nya enggan disiarkan.
“Mereka akan mencari persetujuan untuk menubuhkan sebuah tribunal PBB yang akan mencari pihak bertanggungjawab.
“Bagaimanapun, masih belum jelas sama ada Rusia akan menyokong penubuhan tribunal khas tersebut selepas PBB mendakwa jenayah itu sebagai serius,” kata diplomat itu.
Kesemua 298 penumpang dan kru pesawat MH17 yang majoritinya warga Belanda ter­bunuh apabila pesawat ter­sebut ditembak jatuh pada 17 Julai tahun lalu.
Kumpulan pemisah pro-Rusia di timur Ukraine di­per­cayai telah menggunakan pelu­ru berpandu yang dibekalkan Rusia bagi me­nem­bak jatuh pesawat tersebut.
Akibat kemarahan dunia, Majlis Keselamatan PBB tahun lalu telah menetapkan penjenayah kes tersebut akan dibawa ke muka pengadilan.
Australia, Belgium, Malay­sia, Belanda dan Ukraine yang menganggotai Pasukan Penyia­satan Bersama telah mem­buat pertemuan minggu lalu di New York bagi membincangkan cadangan membawa kes tersebut ke mahkamah an­tarabangsa.
Menurut diplomat itu, negara-negara tersebut sedar akan keperluan untuk mengelakkan kuasa veto Rusia.
Pesawat Boeing 777 berke­naan dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ketika ditembak jatuh dengan bangkai pesawat itu bertaburan di Donetsk, Ukraine. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3eDVLIFOH 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment