Search This Blog

Saturday, June 27, 2015

Mahkamah Agung AS benarkan perkahwinan songsang


WASHINGTON – Mahkamah Agung memutuskan semalam bahawa Perlembagaan Amerika Syarikat (AS) memberikan hak kepada pasangan sejenis untuk berkahwin dalam kemenangan bersejarah untuk gerakan hak gay dan lesbian di AS.
Mahkamah berkenaan membuat keputusan 5-4 bahawa Perlembagaan AS menjamin perkahwinan sejenis sebagai saksama di bawah undang-undang negara. Keputusan tersebut bermakna perkahwinan gay adalah sah di semua 50 negeri di AS.
Hakim Anthony Ken­nedy yang menulis bagi pihak mahkamah berkenaan menyatakan, keputusan itu memberi harapan kepada pasangan gay dan lesbian yang ingin berkahwin agar mereka tidak perlu menjalani kehidupan penuh sepi tanpa institusi rumahtangga.
Mereka katanya, meminta hak saksama di sisi undang-undang dan Perlembagaan AS memberikan hak tersebut.
Dalam pendapat berbeza, Hakim Antonin Scalia menegaskan bahawa keputusan itu me­rupakan satu ancaman ke atas demokrasi AS.
Pada masa ini, terdapat 13 ne­geri di AS yang mengharamkan perkahwinan gay dan lesbian.
Keputusan Mahkamah Perlembagaan itu adalah yang paling penting di AS sejak keputusan pada 1967 yang membubarkan larangan perkahwinan berlainan bangsa.
Dalam perkembangan berkaitan, Presiden AS, Barack Obama memuji Mahkamah Agung kerana menjadikan perkahwinan sejenis sah di seluruh negara dalam keputusan yang dianggap sebagai kemenangan terbaharu untuk White House.
“Hari ini merupakan langkah besar dalam perjuangan kita ke arah kesaksamaan. Pasangan gay dan lesbian kini berhak untuk berkahwin seperti sesiapa sahaja,” kata Obama dalam mesej di akaun Twitternya.
– Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0627&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3eDUvdHDQ 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment