Kaedah yang dikesan itu adalah rasuah melalui kutipan bulanan (berskala besar) dan rasuah secara kutipan tol (by chance).
Menurut sumber, kaedah kutipan bulanan dikesan melibatkan nilai suapan lebih tinggi dan boleh mencecah sehingga RM40,000 sebulan, manakala kaedah kutipan tol, biasanya penguat kuasa akan mengutip wang habuan antara RM200 hingga RM1,000 seorang sehari.
Sumber berkata, kaedah kutipan bulanan yang diperolehi akan disimpan di dalam satu tabung khas dan kemudiannya dibahagi-bahagikan sesama penguat kuasa pada setiap hujung bulan.
“Jika kutipan wang melibatkan jumlah yang lebih besar, kebiasaannya dilakukan sendiri oleh ketua-ketua jabatan yang menyalahguna kuasa. Mereka akan pergi sendiri ke lokasi rahsia barangan penyeludupan disimpan untuk mengutip ‘hasil’ yang dijanjikan kepada mereka.
“Rata-rata pegawai dan anggota bawahan juga telah sedia maklum mengenai sistem kutipan tersebut dan disebabkan itu tabung khas kutipan rasuah diwujudkan dalam kalangan mereka.
“Setiap hujung bulan, ketua-ketua jabatan akan mengagihkan bahagian masing-masing. Wang yang diagihkan biasanya mengikut ranking pangkat,” kata sumber.
Sementara itu, rasuah mengikut kaedah kutipan tol biasanya dikutip oleh penguat kuasa tamak yang merasakan wang suapan yang diterima pada setiap bulanan tidak mencukupi.
Katanya, penyeludup yang mahu melancarkan proses perjalanan mereka tiada pilihan kecuali memberi wang suapan itu kepada penguat kuasa terbabit.
“Rasuah yang berlaku di sempadan ketika ini memang benar-benar memasuki fasa serius kerana bukan sahaja penguat kuasa rakus mengambil rasuah daripada sindiket penyeludupan malah, turut meminta-minta daripada warga asing yang tidak melakukan sebarang kesalahan.
“Melalui maklumat pasukan perisik, turut wujud situasi si pelaku dengan sengaja menahan kenderaan dan mengugut mengatakan kononnya mangsa melakukan kesalahan yang memerlukan dia dibawa ke balai polis.
“Mangsa yang tiada pilihan kerana takut dan bimbang disiasat terpaksa menghulurkan sejumlah wang supaya tidak diambil tindakan,” kata sumber itu.
Tambah sumber, hakikatnya demikian situasi yang berlaku di sempadan apabila harga sempadan kita seolah-olah tiada nilai sehingga mudahnya ‘dirogol’ oleh penjenayah akibat sikap tamak penguat kuasa.