Search This Blog

Monday, June 22, 2015

45 Maut Akibat Panas Terik Di PakistanDiterbitkan: Isnin, 22 Jun 2015 10:24 AM
Mayat-mayat penduduk Karachi yang maut akibat panas terik di bilik mayat sebelum dituntut keluarga.

KARACHI: Seramai 45 orang terkorban berikutan cuaca panas terik yang melanda bandar yang mempunyai penduduk paling ramai di Pakistan itu.
Dugaan pada Ramadan itu turut menyaksikan penduduk terpaksa bergelut dengan gangguan kuasa elektrik serta kekurangan air di Karachi.
Suhu di pelabuhan bandar itu  mencecah 45 darjah Celsius pada Sabtu dan hampir mencapai suhu tertinggi yang pernah dicatatkan iaitu 47 darjah Celsius pada 1979.
Ketua jabatan kecemasan di Hospital Jinnah, Dr Seemin Jamali berkata, seramai 30 orang dilaporkan terbunuh manakala 15 lagi meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital.
"Kesemua mangsa terkorban akibat stroke haba," katanya.
Menurut salah seorang pegawai di sana, kesemua mangsa terkorban pada petang Sabtu.
Jabatan Meteorologi Pakistan juga menjelaskan suhu tinggi itu mungkin akan turun selepas ini tetapi doktor menasihatkan agar orang ramai mengelak daripada terdedah kepada matahari dan memakai pakaian yang tidak terlalu tebal.
Masalah suhu tinggi itu menjadi lebih teruk berikutan gangguan elektrik yang kerap berlaku dan telah mencetuskan protes di beberapa kawasan di bandar yang memuatkan 20 juta penduduk itu.
Pemotongan elektrik serta pelumpuhan sistem bekalan air di Karachi menghalang proses mengepam berjuta-juta gelen air kepada pengguna.
Seorang pegawai di pejabat perdana menteri berkata, Perdana Menteri, Nawaz Sharif memberi amaran kepada syarikat bekalan elektrik bahawa beliau tidak akan bertolak ansur dengan gangguan elektrik yang berlaku pada bulan Ramadan.
Dalam satu kenyataan dari Universiti Karachi menjelaskan, peperiksaan terpaksa ditangguhkan sekurang-kurangnya sebulan berikutan cuaca yang teruk ketika ini

No comments:

Post a Comment