Search This Blog

Friday, June 26, 2015

4 kes baru MERS dilapor

Seoul: Dua hospital utama di ibu negara Korea Selatan menggantung perkhidmatan semalam dalam usaha mengekang penularan Sindrom Pernafasan Asia Barat (MERS) selepas empat kes baru dilaporkan.
Kes baru MERS itu termasuk dua yang berada dalam wad sama dengan pesakit yang sudah dijangkiti, kata Kementerian Kesihatan, semalam.
Pesakit lain termasuk seorang jururawat di Pusat Perubatan Samsung di Seoul – antara pusat penularan wabak itu - dan saudara seorang pesakit yang dimasukkan ke hospital untuk penyakit lain di Pyeongtaek, selatan Seoul, awal Jun lalu.
Daripada 179 yang disahkan dijangkiti MERS, lima tidak diketahui sumbernya.
Keseluruhannya, 27 orang maut akibat wabak itu di Korea Selatan - yang terburuk di luar Arab Saudi - manakala 3,100 dikuarantin di pusat perubatan atau rumah sendiri.
Hospital Samsung - lokasi yang melihat 90 pesakit, pelawat dan kakitangan perubatan dijangkiti - mengumumkan penggantungan perkhidmatan selama 10 hari pada 14 Jun lalu untuk mengekang penularannya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 25 Jun 2015 @ 11:09 AM


PEKERJA perubatan berpakaian perlindungan lengkap bertugas di klinik yang diasingkan untuk pesakit MERS di Hospital Universiti Konkuk, Seoul.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/60044#sthash.syqZEjw2.dpuf

No comments:

Post a Comment