Search This Blog

Wednesday, May 13, 2015

Wartawan Al Jazeera tuntut RM361.95 jutaMOHAMMED Fahmy (dua dari kiri) bercakap pada sidang akhbar di Kaherah.- Foto EPA
KAHERAH: Seorang wartawan televisyen stesen Al Jazeera yang dibicarakan di sini, memfailkan satu tuntutan saman di sebuah mahkamah Kanada dan menuduh majikannya cuai selain menuntut pampasan bernilai AS$100 juta (RM361.95 juta), kata peguamnya kelmarin.
Mohamed Fahmy, yang menghabiskan 400 hari dalam sebuah penjara di sini atas tuduhan membantu sebuah organisasi pengganas, mendakwa tindakan Al Jazeera menyebabkannya disumbat dalam penjara. Majikannya itu bagaimanapun tidak mengulas.
Fahmy dan seorang lagi wartawan Al Jazeera, Baher Mohamed, pada mulanya dijatuhi hukuman penjara tujuh hingga 10 tahun atas tuduhan yang termasuk menyebarkan penipuan untuk membantu "sebuah organisasi pengganas", merujuk kepada Ikhwanul Muslimin.
Seorang wartawan dari Australia, Peter Greste, yang dijatuhi hukuman bersama mereka, dibebaskan dan dihantar pulang awal tahun ini. Ketiga-tiga mereka menafikan semua tuduhan.
Januari lalu, sebuah mahkamah mengarahkan perbicaraan semula, memetik kepincangan prosedur.
Fahmy mendapat kerakyatan Kanada dan melepaskan kerakyatan Mesir.
Dalam satu sidang media di sini, peguam Fahmy, Joanna Gialason, berkata tuntutan itu meminta mahkamah mengisytiharkan Al Jazeera cuai dalam layanannya ke atas Fahmy.
Ia mengatakan rangkaian itu seharusnya membayar AS$100 juta sebagai pampasan dan kerosakan atas peranannya dalam sabitan ke atas Fahmy dan hukuman penjara yang dijalaninya.
Rekod hak asasi manusia Presiden Abdel Fattah al-Sisi's dikecam sejak beliau yang ketika itu ketua tentera menggulingkan presiden Islam, Mohamed Mursi pada tahun 2013 selepas bantahan besar-besaran ke atas pimpinannya.
Sisi berkata beliau berharap wartawan Al Jazeera itu dihantar pulang dan tidak dibicarakan. - Reuters

No comments:

Post a Comment