Search This Blog

Monday, May 4, 2015

Tiga lagi mayat reput ditemui di sempadan ThailandANGGOTA forensik memeriksa tengkorak yang dikeluarkan dari kubur besar sebuah kem hutan yang terletak berdekatan sempadan Malaysia di daerah Sadao, wilayah Songkhla, Thailand semalam. - AFP


PADANG BESAR, Thailand – Sekurang-kurangnya tiga mayat reput dipercayai milik pendatang dari Myanmar atau Bangladesh ditemui selepas pihak berkuasa menggali kubur besar di sempadan Thailand-Malaysia semalam.
Usaha itu dilakukan bagi mengesan kemungkinan wujud penganiayaan dalam kes penyeludupan manusia di kem pendatang tersebut, menurut pemberita AFP yang berada di tempat kejadian.
Pada masa ini, pasukan forensik Thailand berusaha menggali semula rangka manusia yang masih baharu dari kubur cetek yang hanya mempunyai kedalaman beberapa meter selain ditutup dengan buluh di kem hutan yang ditinggalkan di daerah Sadao dalam wilayah Songkhla itu.
Jumaat lalu, pihak berkuasa menemui sekurang-kurangnya lapan mayat lain dan polis sedang menyiasat lebih 20 lagi kubur di kawasan berkenaan yang hanya terletak beberapa ratus meter dari sempadan Malaysia.
Sementara itu, dua orang pendatang berumur antara 25 dan 35 tahun yang ditemui di kawasan itu memberitahu doktor bahawa mereka telah berada selama beberapa bulan di kem tersebut walaupun dalam ke­adaan sakit dan hanya mempunyai sedikit makanan.
“Kedua-dua mereka kekura­ngan nutrisi, mempunyai kudis dan kutu,” ujar doktor di Hospital Padang Besar, Kwanwilai Chotpitchayanku.
Punca kematian pendatang asing tersebut masih belum dikenal pasti, namun Ketua Polis Thailand telah menyifatkan kawasan itu sebagai ‘penjara maya’ apabila dikosongkan hanya beberapa hari sebelum diketahui umum. Pendatang yang sakit dan hampir mati pula ditinggalkan di kem tersebut. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0503&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3Z99WaaO9 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment