Search This Blog

Saturday, May 30, 2015

Tidak berperikemanusiaan


Oleh Ahmad Saufi Mansor

opie@hmetro.com.my

Kangar: Tindakan menjadikan Bukit Wang Burma, Wang Kelian di Padang Besar sebagai lokasi perkuburan oleh sindiket pemerdagangan manusia disifatkan tidak berperikemanusiaan.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, berikutan itu Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan kejam sindiket berkenaan terhadap mangsa terbabit.
Menurutnya, Malaysia selaku Pengerusi ASEAN bersedia menjadi tuan rumah kepada penganjuran Sidang Kemuncak ASEAN mini untuk membincangkan isu berkaitan aktiviti pemerdagangan manusia membabitkan beberapa negara ASEAN yang bersempadan.
"Kita (Malaysia) sedia untuk menjadi tuan rumah bagi penganjuran mini ASEAN Summit untuk bincangkan isu ini.
"Apa yang berlaku di Wang Kelian (penemuan kubur) cukup menyedihkan, namun untuk atasi isu berkaitan membabitkan banyak negara, bukan saja Malaysia," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis penyampaian Anugerah Desa Sejahtera 1Malaysia (ADS1M) Peringkat Kebangsaan 2014 di Kampung Kurong Tengar, Kuala Perlis, di sini, petang tadi.
Katanya, apa yang perlu dilakukan buat masa ini adalah menyelamatkan pelarian Rohingya dan menempatkan mereka di lokasi selamat dengan memberi bekalan makanan secukupnya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/54531#sthash.IQ2sfHUJ.dpuf

No comments:

Post a Comment