Search This Blog

Friday, May 15, 2015

Sirip penstabil punca nahas


BEGINILAH keadaan padang tempat pendaratan helikopter yang dinaiki enam penumpang termasuk Jamaluddin di Sekolah Rendah Ladang Kota Bahagia, Muadzam Shah, Pahang. – Gambar hiasan


PUTRAJAYA – Laporan siasatan awal nahas helikopter Dauphin AS365N3 yang mengorbankan Ahli Parlimen Rompin, Allahyarham Tan Sri Dr. Jamaluddin Jarjis dan lima yang lain mendapati besi penstabil pesawat itu mengalami kerosakan ketika mendarat di padang Sekolah Rendah Ladang Kota Bahagia, Muadzam Shah, Pahang.
Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, siasatan mendapati helikopter itu senget sehingga 13 darjah selepas roda kirinya terbenam ke dalam tanah sedalam 0.5 meter kerana mendarat di atas tanah lembap di padang sekolah berkenaan pada 4 April lalu.
Katanya, helikopter itu berlepas dari Lapangan Terbang Kuantan pada pukul 11.41 pagi sebelum mendarat di Pekan, Pahang pada pukul 12.31 tengah hari pada hari yang sama.
“Lima penumpang menaiki helikopter itu yang berlepas dari Pekan pada pukul 3.40 petang menuju ke Muadzam Shah.
“Setengah jam kemudian, ia berlepas menuju ke arah barat iaitu ke Bandar Tun Razak, Rompin sebelum mendarat di padang sekolah berkenaan,” katanya pada sidang akhbar berhubung siasatan awal nahas itu di sini semalam.
Hadir sama ialah Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman dan Pengarah Operasi DCA, Datuk Yahya Abdul Rahman.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0515&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3a9bg1TG5 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment