Search This Blog

Friday, May 22, 2015

Seoul sahkan penghidap kedua MERS

Seoul: Pegawai kesihatan Korea Selatan, semalam mengesahkan penghidap kedua Sindrom Pernafasan Asia Barat (MERS) iaitu wanita yang menjaga suaminya yang dijangkiti penyakit itu selepas pulang dari Bahrain.
Wanita itu dalam keadaan stabil. Seorang lelaki berusia 76 tahun yang berkongsi bilik hospital dengan pesakit pertama juga mengalami demam panas, kelmarin, kata kementerian kesihatan dalam satu kenyataan, semalam.
“Pesakit pertama semakin sihat dan kami kini hanya memantau pesakit kedua kerana dia baru disahkan menghidap penyakit itu. Bagaimanapun, dia dalam keadaan stabil,” kata pegawai di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea.
Kementerian itu percaya penyakit itu akan merebak lebih meluas kerana mereka yang terdedah kepada pesakit pertama sudah diasingkan.
Pesakit asal juga dalam keadaan stabil.
Menurut pakar, tempoh inkubasi penyakit berkenaan antara dua hingga 14 hari dengan kadar kematian antara 30 hingga 40 peratus.
Profesor madya di bahagian penyakit berjangkit Hospital Severance berkata: “Kadar kematian 40 peratus dianggap tinggi.
“Pesakit yang dijangkiti memerlukan bantuan pernafasan.” - Reuters
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 22 Mei 2015 @ 6:50 AM


PELAWAT dari luar negara menjalani pemeriksaan suhu badan sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Korea Selatan, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/52618#sthash.Glt8EaXz.dpuf

No comments:

Post a Comment