Search This Blog

Thursday, May 21, 2015

Polis Thai 'Sekat' 13 Bilik Milik Rakyat Malaysia Disyaki Terlibat Skim UFun


Diterbitkan: Rabu, 20 Mei 2015 10:47 PM
Suwira Songmetta

BANGKOK: Polis Thailand telah menyerbu dan menyekat akses kepada 13 bilik di sebuah kondominium di Ratchadaphisek Road di sini yang dimiliki oleh seorang suspek warga Malaysia yang terlibat dalam skim pelaburan kontroversi, UFun.

Serbuan pada Rabu dibuat berikutan penemuan terbaharu UFun Store Co Ltd, sebuah gabungan UFun, yang mendeposit AS$10 juta (RM36 juta) dengan Pengurusan UDBP (Thailand), kata Pembantu Ketua Polis Negara  Pol Lt Jeneral Suwira Songmetta

Suwira mengetuai siasatan terhadap UFun, yang menghadapi tuduhan menjalankan skim piramid.

Beliau berkata Kevin Lai, yang memiliki bilik-bilik tersebut dan berada di bawah jagaan polis, merupakan pengurus Pengurusan UDBP (Thailand), yang telah dinaikkan pangkat secara terbuka sebagai bank komersial tetapi tidak berdaftar sebagai dengan Bank of Thailand.

Timbalan Pengurus UDBP, yang merupakan warga China, Yang Yuan Zhao, 48, juga telah ditangkap atas tuduhan pengumpulan dana secara salah daripada 8,000 orang di China dan empat di Thailand, kata Suwrira.

Bilik-bilik didakwa telah digunakan untuk menyambut pihak pengurusan UFun dan diplomat dari Vanuatu.

Sementara itu, tiga rakyat Thailand dan Malaysia telah ditahan di kawasan Padang Besar Songkhla kerana didakwa cuba menyeludup Bt22.7 juta (RM2.45 juta) wang tunai yang dikeluarkan dari akaun empat anggota UFun ke Malaysia.

Empat suspek kemudian diterbangkan kembali ke Bangkok untuk menghadiri sidang akhbar polis.

Suspek telah dikenal pasti sebagai Niphaphorn Lamee, Theerawaj Phatcharasuyayai, Natthawatra Uttamakaew dan Boon Kiat Choo. - The Nation / Asia News Network

No comments:

Post a Comment