Search This Blog

Tuesday, May 19, 2015

Lokasi Mahasiswa Terjatuh Ke Dalam Kawah Gunung Merapi Dikesan


Diterbitkan: Isnin, 18 Mei 2015 12:54 PM
Pasukan Basarnas sedang berusaha untuk memasuki kawah yang aktif bagi mengeluarkan Ari Yunanto yang terjatuh Sabtu lalu.

JAKARTA: Pasukan Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) pada Isnin mengesan kedudukan pelajar yang dilaporkan terjatuh ke dalam kawah Gunung Merapi pada Sabtu lepas.
Menurut laporan-laporan berita televisyen tempatan, alat pengesan yang digunakan Basarnas mengesan objek yang dipercayai tubuh Ari Yunanto, 21, pada kedalaman lebih 100 meter.
Bagaimanapun pasukan penyelamat masih belum dapat memasuki kawah gunung itu berikutan asap dan gas beracun yang sedang aktif.
Pasukan Basarnas itu menjangkakan kerja membawa naik Ari mungkin dapat dilakukan sebelum lewat petang jika berlaku hujan.
Mahasiswa Universitas Atmajaya Yogyakarta itu dilaporkan terjatuh ke dalam kawah Gunung Merapi yang kedalaman jurangnya antara 100 hingga 200 meter ketika asyik bergambar di puncak gunung itu.
Gunung Merapi dengan ketinggian puncak 2,968 meter dari permukaan laut itu terletak di bahagian tengah Pulau Jawa dan ia merupakan satu daripada gunung api teraktif di Indonesia.
Ari mendaki gunung itu bersama lima rakannya bersempena cuti hujung minggu dan ketika berada di puncak gunung dia dilaporkan tergelincir ke dalam kawah manakala lima rakannya yang terselamat terus turun semula untuk membuat laporan di pondok keselamatan di kaki gunung itu.
Mahasiswa itu dikatakan bergambar di 'Puncak Tusuk Gigi' iaitu di atas bongkah batu separuh tergantung di bibir kawah Gunung Merapi sebelum tergelincir.-- Bernama

No comments:

Post a Comment