Search This Blog

Wednesday, May 13, 2015

Lima maut, berpuluh cedera kereta api tergelincir di Philadelphia

RABU, 13 MEI 2015 @ 12:32 PM

PHILADELPHIA: Perkhidmatan kereta api Amtrak yang membawa lebih 200 penumpang tergelincir di utara Philadelphia hari ini, mengorbankan sekurang-kurangnya lima orang dan lebih 50 lagi cedera dan kritikal.
Pihak berkuasa berkata, setakat ini mereka belum dapat pastikan punca kereta api berkenaan tergelincir sehingga beberapa gerabak terbalik berhampiran Sungai Delaware, di bandar pelabuhan Port Richmond.
Datuk Bandar Philadelphia, Michael Nutter mengesahkan kejadian itu dalam sidang media dan berkata setakat ini sekurang-kurangnya lima maut.
Bomba berkata, lebih 50 lagi dibawa ke hospital dengan enam daripadanya dilaporkan kritikal.
"Ia satu bencana. Saya belum pernah menyaksikan kejadian seperti ini sepanjang hidup saya," kata Nutter.
Amtrak berkata, terdapat 238 penumpang dan lima kru di dalam kereta api No. 188 yang tergelincir ketika dalam perjalanan dari Washington D.C ke New York.
Perkhidmatan Amtrak untuk seluruh keridor timur laut Amerika antara New York dan Philadelphia sudahpun digantung sementara.
Stesen penyiaran CNN memetik Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) sebagai berkata, tiada petanda bahawa ia akibat perbuatan pengganas.
Malah, laporan itu menyebut keadaan cuaca baik ketika nahas berlaku. - REUTERS


SEBUAH kereta api penumpang tergelincir menyebabkan ramai penumpang tercedera di Amtrak, Utara Philadelphia. - Foto REUTERS

No comments:

Post a Comment