Search This Blog

Friday, May 15, 2015

Jon-un didakwa bunuh menterinya dengan senjata penangkis pesawatREUTERS - JONG UN-UN (tengah) tersenyum semasa melawat sebuah kolam ternakan ikan di Pyongyang pada 11 Mei lalu.


SEOUL – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un mengarahkan menteri pertahanannya ditembak menggunakan meriam antipesawat kerana ing­kar dan tertidur semasa satu perhimpunan tentera, kata agensi perisikan Korea Selatan.
Jika disahkan, kejadian itu merupakan satu lagi bukti kekejaman Jon-un dalam berurusan dengan pegawai-pegawai paling kanan yang disyaki membelot selepas beliau membunuh bapa saudara dan mentornya, Jang Song-thaek pada 2013.
Insiden itu turut membayangkan pergelutan kuasa dalam kalangan kepimpinan tertinggi Korea Utara susulan keputusan Jong-un membatalkan lawatannya ke Moscow pada minggu lalu untuk menangani ‘isu dalaman.’
Pada akhir bulan lalu, Agensi Perisikan Negara Korea Selatan (NIS) melaporkan bahawa Jong-un mengarahkan 15 pegawai kanannya dibunuh sepanjang tahun ini termasuk dua timbalan menteri kerana mempersoalkan arahannya.
Dalam satu taklimat kepada jawatankuasa Parlimen semalam, Timbalan Pengarah NIS, Han Ki-beom berkata, beratus-ratus orang menyaksikan pelaksanaan hukuman mati terhadap Menteri Pertahanan Hyon Yong-chol yang dipercayai dilakukan dengan senjata penangkis pesawat sekitar 30 April lalu di sebuah akademi tentera di Pyongyang. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0514&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3a9bLdvBN 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment