Search This Blog

Friday, May 29, 2015

Isu Pelarian Turut Melanda Kepulauan Greek

PELARIAN2Kepulauan Kos yang popular sebagai destinasi pelancongan popular berhadapan dengan lambakan pendatang asing tanpa izin dari Afghanistan dan Syria sejak dua bulan lalu.
PELARIAN3Kepulauan Kos yang popular sebagai destinasi pelancongan popular berhadapan dengan lambakan pendatang asing tanpa izin dari Afghanistan dan Syria sejak dua bulan lalu.
KEPULAUAN KOS (GREEK): Nampaknya isu kedatangan beramai-ramai pendatang asing sebagai pelarian bot bukan sahaja melanda Malaysia, Thailand dan Indonesia tetapi turut dirasai oleh negara Eropah seperti Greek.
Bezanya, mereka menerima kedatangan pelarian bot dari Syria dan Afghanistan.
Terkini, Kepulauan Kos yang popular sebagai destinasi pelancongan popular berhadapan dengan lambakan pendatang asing tanpa izin sejak dua bulan lalu.
Portal berita Britain, Mail Online melaporkan, lebih 6,000 pelarian ini telah memenuhi Kepulauan Kos sebagai tempat persinggahan atau transit sebelum mereka dipindahkan ke tanah besar.
Tetapi dalam tempoh dua hari yang lalu sahaja, sejumlah 1,200 pelarian tiba di Kos, mendarat di pantai antara jam 3 pagi hingga 7 pagi.
Apa yang merisaukan pihak berkuasa tempatan dan penduduk tempatan ialah, lambakan pelarian bot ini akan menjejaskan industri pelancongan yang merupakan pendapatan utama kepulauan ini.
Para pelancong mendapati tempat-tempat di mana mereka berehat termasuk kawasan pantai, restoran dan persiar kaki kini dipenuhi dengan pelarian yang tidur dan berehat di atas kadbod bersama-sama anak kecil.
Malah ramai yang mencari perlindungan dengan bermalam di kawasan lapang dan taman dalam Ibu Pejabat Polis Kos. Pendek kata tidak ada kawasan lapang yang tidak dipenuhi oleh pelarian bot dari Syria dan Afghanistan ini.
"Saya hanya ada baki wang sebanyak 100 euro sahaja lagi sebelum saya berpeluang ke Jerman iaitu destinasi terakhir saya," jelas Leyla Kasanzadeh, seorang gadis Afghan berusia 18 tahun yang tiba di Kos bersama-sama kakaknya, Samira, 23.
Mereka adalah tukang jahit di Kabul dan malarikan diri daripada perang yang tiada kesudahannya di tanah air mereka.

No comments:

Post a Comment