Search This Blog

Friday, May 15, 2015

Gencatan senjata di Yemen bertahan


REUTERS - ASAP tebal naik ke udara selepas serangan udara pakatan Arab Saudi mengenai kedudukan pemberontak Houthi di Sanaa, Yemen kelmarin.


SANAA – Gencatan senjata kemanusiaan lima hari di Yemen secara keseluruhannya bertahan semalam walaupun terdapat laporan beberapa serangan udara dilancarkan oleh pakatan diketuai Arab Saudi dan tindakan berterusan pemberontak Syiah Houthi di timur negara itu.
Satu pakatan ketenteran yang diketuai oleh Arab Saudi berterusan mengebom pemberontak Houthi di Yemen sejak 26 Mac lalu. Sehingga kini, militia Houthi yang disokong Iran menguasai sebahagian besar Yemen termasuk ibu kotanya, Sanaa.
Beberapa saksi di bandar Abyan, barat daya Yemen memberitahu, serangan udara mengenai kedudukan pemberontak Houthi selepas mereka menawan Abyan beberapa jam setelah gencatan senjata bermula pada pukul 11 malam (waktu tempatan).
Penduduk tempatan pula menyatakan, sekurang-kurangnya 35 orang awam terbunuh dalam serangan udara pakatan Arab Saudi di bandar Abs dan Zabeed, barat Yeman menjelang gencatan senjata tersebut kelmarin.
Dalam pada itu, pemerintah Arab Saudi, Raja Salman menggandakan bantuan kepada Yemen, menjadikannya sebanyak AS$540 juta (RM1.9 bilion).
Pada 18 April lalu, Riyadh berjanji akan membiayai keseluruhan bantuan bernilai AS$274 juta (RM986.2 juta) yang diminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk membantu mangsa-mangsa perang di Yemen. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0514&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3a9bEn6YK 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment