Search This Blog

Wednesday, May 13, 2015

Fenomena El Nino capai kemuncak tahun iniORANG ramai yang sedang makan di luar pada hari musim gugur yang cerah di Sydney. - Foto AFP
SYDNEY: Biro Ramalan Cuaca Australia hari ini memberi amaran fenomena El Nino, yang boleh mencetuskan suhu melampau membawa maut, akan mencapai kemuncaknya tahun ini selepas bermula di Pasifik.
El Nino dikaitkan dengan kemarau di Australia dan berlaku apabila pertukaran angin yang berlegar di perairan Pasifik mula lemah dan suhu permukaan laut meningkat.
I adalah kemunculan pertama sistem cuaca itu dalam masa lima tahun.
"Ini adalah kesan sempurna El Nino, ia bukan yang lemah. Memang selalu ada sedikit keraguan apabila menyentuh mengenai ramalan kepadatan, tetapi secara keseluruhan kami menjangkakan keadaan akan menjadi keadaan," kata pengurus pemantau dan ramalan suhu di Biro Ramalan Cuaca, David Jones, dalam taklimat akhbar.
El Nino dijangka bermula pada 2014 dan pegawai berkata ia 'hampir terlepas' tetapi kini melanda Pasifik buat kali pertama sejak Mac 2010.
"Permulaan El Nino di Australia pada 2015 agak awal berbanding sebelum ini. Selalunya El Nino berlaku antara Jun dan November.
"Keadaan El Nino yang berpanjangan bermakna sesetengah kawasan lebih terdedah kepada suhu lebih panas dan kering," kata jurucakap Neil Plummer ketika mengumumkan keadaan itu.
Di Australia, El Nino dikaitkan dengan hujan di bawah paras purata dan suhu lebih panas di kebanyakan kawasan di negara itu dan risiko tinggi kebakaran hutan, terutama di bahagian negara itu yang sudah mengalami kemarau.
Ia juga dijangka menyebabkan keadaan lebih kering di Papua New Guinea, Indonesia dan sebahagian Asia Tenggara, dan hujan lebat di timur Pasifik dan negara Amerika Selatan, meningkatkan kemungkinan banjir dan tanah runtuh.
Fenomena itu mencetuskan kekecohan kepada petani dan pasaran pertanian antarabangsa. - AFP

No comments:

Post a Comment