Search This Blog

Wednesday, May 13, 2015

Agensi Penguat Kuasa Siap Siaga Hadapi Kemasukan Pati


Diterbitkan: Rabu, 13 Mei 2015 2:01 PM
Kok Kwee (kiri) memantau operasi APMM di sekitar perairan utara negara susulan kemasukan lebih 1,000 Pati baru-baru ini.

ALOR SETAR: Agensi penguat kuasa telah mengerah lebih banyak kapal dan bot peronda untuk bersiap siaga di perairan utara berikutan terdapat maklumat lebih banyak bot yang membawa pendatang asing tanpa izin  Bangladesh dan Myanmar sedang berada di lautan untuk menuju ke negara ini.
Ketua Penguatkuasa Wilayah Utara, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Laksamana Pertama Tan Kok Kwee berkata pihaknya telah mengerah empat kapal peronda dan empat bot peronda ke kawasan sempadan perairan negara.
"Kita menerima laporan sejak Jumaat lepas tentang kemungkinan lebih banyak bot membawa migran sedang menuju ke perairan negara dan kita segera bertindak memperketatkan kawalan.
"Kesemua aset yang dikerah bersama-sama 120 anggota APMM akan beroperasi siang dan malam," katanya kepada Bernama.
Beliau berkata, antara lokasi rondaan dan kawalan termasuk Selat Cincin, utara Langkawi, perairan Pulau Pinang dan Kuala Kedah.
Kok Kwee berkata, kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) turut terlibat dalam operasi kawalan.
Pegawai Pemerintah Pasukan Polis Marin Wilayah 1 Langkawi, Deputi Superintendan Rozi Abu Hassan berkata pihaknya turut mempertingkatkan kawalan dan rondaan.
Beliau berkata, anggotanya telah dikerah untuk berbuat demikian.
Sementara itu wakil Persatuan Rohingya Malaysia di Kedah, Yusuf Ali  memberitahu beberapa bot membawa antara 5,000 hingga 6,000 pendatang Rohingya dan Bangladesh sedang menunggu masa untuk belayar ke Malaysia.
"Mereka menunggu masa yang sesuai untuk belayar ke Malaysia," katanya.
Pada Ahad lepas, sebanyak 1,158 pendatang asing daripada Bangladesh dan Rohingya termasuk kanak-kanak dan wanita mendarat di perairan Langkawi dengan bot, kebanjiran berami-ramai yang tidak pernah berlaku sebelum ini.
Menurut Jabatan Imigresen Kedah, mereka akan disiasat kerana tidak memiliki dokumen.-- Bernama

No comments:

Post a Comment